Η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Αυστραλία για το θέμα έκδοσης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας που καθυστερεί αδικαιολόγητα με την μια πλευρά να επικρίνει την άλλη για τις καθυστερήσεις μπορεί στο τέλος να μη γίνει και …ποτέ!

Ήδη η Γενική Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας (ACTU) κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις βίζες με δικαίωμα εργασίας λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας στις τάξεις της νεολαίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη βίζα χορηγείται για 12 μήνες και οι ενδιαφερόμενοι στο διάστημα αυτό έχουν δικαίωμα εργασίας και φοίτησης.

Η Αυστραλία έχει υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με δεκάδες χώρες (και την Κύπρο) αλλά με την Ελλάδα η υπόθεση έχει «κολλήσει» παρά τις πιέσεις της ομογένειας και τις διαβεβαιώσεις των δυο πλευρών, εδώ και καιρό ότι είναι έτοιμες για την υπογραφή της.

Τώρα η πρόεδρος του ACTU Τζεντ Κέρνι, λέει πως καθώς το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις των νέων έως 19 ετών έχει ανέλθει στο 25% η κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη πολιτική της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Δρ Μπομπ Μπίρελ, που ασχολείται με δημογραφικά θέματα στο πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση 30% στις αφίξεις νέων από το εξωτερικό.

«Πρόκειται για νέα άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών που έρχονται με τουριστική βίζα και έχουν τη δυνατότητα να μείνουν δώδεκα μήνες στη χώρα και να εργαστούν παράλληλα» λέει ο Δρ. Μπίρελ και προσθέτει πως οι νέοι αυτοί «παίρνουν τις δουλειές Αυστραλών νέων». Ο ίδιος λέει πως το ποσοστό των Αυστραλών νέων που επισκέπτονται άλλες χώρες με ανάλογες βίζες είναι ελάχιστο.

Ο Δρ Μπίρελ λέει πως η Αυστραλία δεν πρέπει να υπογράψει ανάλογες συμφωνίες με άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα όπου το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις των νέων ξεπερνά το 50%. Για την ώρα η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί στο επίμαχο θέμα.

Σύμφωνα όμως με τον Τζούλιαν Λέντζερ, γενικό διευθυντή του YHA, μελέτες έχουν δείξει πως οι νέοι που έρχονται στην Αυστραλία ως τουρίστες με δικαίωμα εργασίας δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

«Σε κάθε εκατό αφίξεις δημιουργούνται έξι νέες θέσεις εργασίας καθώς τα άτομα αυτά ξοδεύουν χρήματα σε αγαθά και υπηρεσίες» λέει ο κ. Λέντζερ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο αριθμός των Αυστραλών νέων που πάνε σε χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν είναι μικρός γιατί πολλοί Αυστραλοί έχουν διπλή υπηκοότητα και έτσι πάνε στη χώρα της καταγωγής των γονιών τους «ως υπήκοοι της συγκεκριμένης χώρας και όχι ως Αυστραλοί».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης