Η αποφασιστικής σημασίας ψηφοφορία για την επικίνδυνη διατλαντική Εμπορική και επενδυτική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ , (Transatlantic Trade and Investment Partnership-TTIP), αναβλήθηκε χτες την ύστατη στιγμή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ως λόγος της αναβολής αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβούλιου Martin Schulz «η υποβολή υπερβολικού αριθμού -200-τροπολογιών», αλλά η πραγματικότητα είναι πως προκλήθηκε από την αυξανόμενη λαϊκή αντίθεση για την συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νέα ημερομηνία για να περάσει η συμφωνία για την TTIP δεν καθορίστηκε. Και αυτό για ορισμένους αποτελεί τέχνασμα της προεδρίας του Ευρωκοινοβούλιου.

Επειδή, δεν αποκλείεται η αμφιλεγόμενη συμφωνία να περάσει από την διαπραγματευτική ομάδα της ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα, επειδή δεν κρίνεται απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

Η χτεσινή αναβολή της ψηφοφορίας στο Ευρωκοινοβούλιο «αποκάλυψε την πραγματική διαίρεση στους κόλπους των πολιτικών ομάδων και τον πανικό των κατεστημένων κύκλων μην τύχη και δεν εγκρίνουν οι Ευρωβουλευτές την επίμαχη συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων Yannick Jadot, με δήλωσή του υποστήριξε ότι η απόφαση για την αναβολή της ψηφοφορίας περιέχει την σκοπιμότητα να μην καταγραφούν οι αντιρρήσεις στη συμφωνία.
Την Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία των Πολιτών “Stop TTIP” δημοσιοποίησε αριθμό ρεκόρ δύο εκατομμυρίων υπογραφών στο έγγραφο της βρετανικής ομάδας think tank «Global Justice Now» (Παγκόσμια Δικαιοσύνη Τώρα) που χαρακτηρίζουν «τοξική τη συμφωνία TTIP». Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Nick Dearden, «οι λαοί της Ευρώπης δεν επιθυμούν τη σύσταση μυστικών δικαστηρίων που θα ασχολούνται με υποθέσεις της συμφωνίας».

Τον Μάιο, ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε ζητήσει να τερματισθούν οι μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για την TTIP, καθώς υπάρχει φόβος ότι το σύστημα των δικαστηρίων που θα δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις, θα ξεπερνούν τα όρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η βρετανική εργατική Ένωση GMB, επίσης έχει προειδοποιήσει να μην πραγματοποιηθεί η συμφωνία, επειδή η Βρετανία θα πλημμυρίσει από απαγορευμένες τώρα χημικές ουσίες, που προβλέπεται να επιτραπεί η κυκλοφορία τους στην Ευρώπη, καθώς και τα τρόφιμα από μεταλλαγμένα συστατικά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο, έχει απορρίψει να νομοθετήσει ως επικίνδυνες καταστροφικές ορμόνες, που συνδέονται με καρκινογενέσεις, πρόκληση διαβήτη, προβλήματα στα λιπάσματα, μετά από πιέσεις των Αμερικάνων αξιωματούχων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την TTIP.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης