Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ θα είναι ο επίσημος υποψήφιος της παράταξης για τη θέση του προέδρου.

Ο Γιλντιρίμ είναι από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά​ν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την απόφαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής γνωστοποίησε ο κομματικός εκπρόσωπος Ομέρ Τσελίκ. Ο Γιλντιρίμ είναι από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θεωρείται «ως άνθρωπος που βρίσκεται πάντα πίσω από τον θρόνο», όπως σχολιάζει το δημοσίευμα της «Χουριέτ».

Η εκλογή του Γιλντιρίμ στην προεδρία του κόμματος ανοίγει αυτομάτως τον δρόμο και για τον πρωθυπουργικό θώκο. Ημερομηνία-κλειδί είναι η 22α Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο του AKP στην Άγκυρα, προκειμένου να επισημοποιηθούν οι αλλαγές σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο έπειτα από την αποπομπή του Αχμέτ Νταβούτογλου με απόφαση του… σουλτάνου.

Ο υπουργός Μεταφορών που γίνεται πρωθυπουργός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα ιδρυτικά στελέχη του ΑΚΡ, ο Γιλντιρίμ είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν ως υπουργός Μεταφορών μέχρι το 2014, οπότε εγκατέλειψε το υπουργείο για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Σμύρνης, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Πιστεύεται ότι με την εκλογή νέου προέδρου το κυβερνών κόμμα θα ανανεώσει όλες τις κομματικές δομές​Έγινε σύμβουλος του Ερντογάν και κέρδισε έδρα στην Εθνοσυνέλευση (εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 2015), ενώ στη συνέχεια παρέλαβε εκ νέου το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Μεταφορών.

Πιστεύεται ότι με την εκλογή νέου προέδρου το κυβερνών κόμμα θα ανανεώσει όλες τις κομματικές δομές, όπως το πειθαρχικό συμβούλιο, εν όψει της μετατροπής της διακυβέρνησης στην Τουρκική Δημοκρατία, από κοινοβουλευτική προεδρευόμενη σε προεδρική.

Ο Νταβούτογλου είχε εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος τον Αύγουστο του 2014, μετά την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της Δημοκρατίας. Ανακοίνωσε την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία της παράταξης στις 5 Μαΐου, έπειτα από σειρά διαφωνιών με τον Τούρκο σουλτάνο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης