Περίπου 360 εκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει η διήμερη σύνοδος των ισχυρών του πλανήτη που ανήκουν στο κλαμπ των G7, σύμφωνα με υπολογισμούς της Deutsche Welle. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη διατροφή των ηγετών, των εκατοντάδων ακολούθων τους και των 3.000 περίπου διαπιστευμένων δημοσιογράφων, καθώς και για την τεράστια επιχείρηση ασφαλείας που έχει στηθεί σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη σύνοδο θα χρειαστούν ​5.000 σάντουιτς, 2.000 κιλά κρέας, 1.000 κιλά ψάρι, 1.000 κιλά φρούτα και λαχανικά, συνολικά 15 τόνοι τρόφιμα για μόλις 3 μέρες Περίπου 30 μάγειροι με 120 βοηθούς εργάζονται ακατάπαυστα από τις 7.00 το πρωί μέχρι να σερβιριστεί το δείπνο στις 9.00 το βράδυ· 5.000 σάντουιτς, 2.000 κιλά κρέας, 1.000 κιλά ψάρι, 1.000 κιλά φρούτα και λαχανικά, συνολικά 15 τόνοι τρόφιμα για μόλις 3 μέρες θα απαιτηθούν στο πλαίσιο μιας τεράστιας επιχείρησης κέιτερινγκ, την οποία έχει αναλάβει γνωστός οίκος ντελικατέσεν του Μονάχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άλλο μεγάλο βάρος πέφτει στους περίπου 20.000 αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή, εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονα μέσα.

Ήδη χθες έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις κατά της συνόδου των G7, όπου σημειώθηκαν αψιμαχίες με τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές.

Οι δε 3.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο τεράστιο κέντρο τύπου που βρίσκεται στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, 17 χιλιόμετρα από το Ανάκτορο Έλμαου.


Ο χώρος όπου έχει στηθεί είναι ιστορικός. Πρόκειται για το ολυμπιακό παγοδρόμιο που χτίστηκε για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936.

Οι διοργανωτές συνένωσαν τρεις τεράστιες αίθουσες για τις ανάγκες των δημοσιογράφων, έστρωσαν μοκέτα 6.000 τ.μ. και πέρασαν καλώδια 180 χιλιομέτρων για ρεύμα, τηλεπικοινωνίες και κλιματισμό.

Υπάρχει επίσης ένα κέντρο briefing στο ίδιο το Ανάκτορο Έλμαου, μικρότερο από το κέντρο τύπου, όπου μόνο με ειδική διαπίστευση μπορεί κανείς να μεταβεί, αφού πρώτα πάρει ειδικό λεωφορείο και υπολογίσει τρεις ώρες, όσο δηλαδή διαρκούν όλες οι διαδικασίες ασφάλειας.

Τέτοια διαπίστευση παίρνουν συνήθως τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, κάμεραμαν και φωτογράφοι που κάνουν τη σχετική αίτηση πολλές εβδομάδες πριν, γιατί οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι υπόλοιποι 3.000 δημοσιογράφοι παρακολουθούν μέσω μόνιτορ όλες τις επίσημες εικόνες, δηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου.

Στη Βαυαρία ο Ομπάμα για τη σύνοδο κορυφής των G7

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφτασε σήμερα στη Βαυαρία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής των G7, η οποία θα επικεντρωθεί στη βία που μαστίζει την ανατολική Ουκρανία και στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ζήτημα που διχάζει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, το ελληνικό θέμα δεν θα επισκιάσει τις συνομιλίες των ηγετών.

Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε σήμερα τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Βαυαρία εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για τη φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες των τελευταίων χρόνων στο θέμα της κατασκοπείας.

«Οι ΗΠΑ είναι φίλη χώρα, ακόμη κι αν έχουμε μερικές φορές διαφωνίες» δήλωσε η Μέρκελ κατά τη χειραψία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βαυαρία, στον Νότο της χώρας, όπου θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο η σύνοδος κορυφής των G7.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, από την πλευρά του, χαιρέτισε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, δύο «αχώριστων συμμάχων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Εκφράζοντας τη χαρά του για τη συνάντηση με την «εταίρο και φίλη» του καγκελάριο στη Βαυαρία, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε τη σύγκλιση απόψεων σε πολλά θέματα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου, τονίζοντας κυρίως την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ρωσική «επίθεση» στην ανατολική Ουκρανία.



Έπειτα από τις δηλώσεις, οι δύο ηγέτες απόλαυσαν δυο παγωμένες μπίρες στο ηλιόλουστο Κρουν των βαυαρικών Άλπεων, ενώ έφαγαν και μερικά πρέτζελ. Μάλιστα, σύμφωνα με το «Spiegel», σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε πως «ποτέ δεν είναι κακή μέρα για μια μπίρα».

Ο Ομπάμα στο αεροδρόμιο του Μονάχου

Το προεδρικό αεροπλάνο «Air Force One» προσγειώθηκε λίγο μετά τις 6.15 (τοπική ώρα, 7.15 ώρα Ελλάδας) στο Μόναχο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έγινε δεκτός από κατοίκους ντυμένους με παραδοσιακές στολές.

Διαβάστε ακόμη: Γερμανία: Συγκρούσεις αστυνομικών διαδηλωτών ενόψει της συνόδου των G7
Η κρυφή ατζέντα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης