Ένα διαστημικό «σκουπίδι», απομεινάρι προφανώς κάποιου σεληνιακού πυραύλου, θα μπει την Παρασκευή στην ατμόσφαιρα της Γης και θα διαλυθεί πάνω από τη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) που ελπίζει ότι θα μπορέσει να μελετήσει το φαινόμενο.
Η ESA υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής είναι “πολύ μικρός” όμως οι επιστήμονες θα μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα αντικείμενα -φυσικά ή κατασκευασμένα από τον άνθρωπο- αντιδρούν όταν έρχονται σε επαφή με τη γήινη ατμόσφαιρα.
Το «σκουπίδι», που φέρει το όνομα WT1190F και έχει διάμετρο «μερικά μέτρα», θα διαλυθεί στην ατμόσφαιρα γύρω στις 08.18 (ώρα Ελλάδας), δηλαδή στις 11.48 τοπική ώρα, διευκρίνισε ο αστρονόμος Ζερεμί Βομπαγιόν.
Το μεγαλύτερο μέρος του WT1190F θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ό,τι απομείνει, θα πέσει στον ωκεανό, σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από τα νότια παράλια της Σρι Λάνκα. «Το μέγεθός του δεν είναι τέτοιο που να αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή, όμως το θέαμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό γιατί για μερικά δευτερόλεπτα το αντικείμενο θα εμφανίζεται πολύ λαμπερό στον ουρανό», υπογράμμισε η ESA.

