Απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών ο Ζακ Φρέσκο, ο εμπνευστής του δημοφιλούς οράματος για μια διαφορετική οικονομία και κοινωνία βασιζόμενη στην αυτάρκεια και την προηγμένη τεχνολογία, του λεγόμενου «Venus Project».

Ο Ζακ Φρέσκο ήταν κοινωνικός μηχανικός και βιομηχανικός σχεδιαστής, μα πάνω απ όλα ένας καινοτόμος εφευρέτης και οραματιστής μιας κοινωνίας όπου ο άνθρωπος, η φύση και η τεχνολογία θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, μιας κοινωνίας που το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα είναι απλές δηλώσεις σε χαρτιά αλλά μια καθημερινή πραγματικότητα για όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αναλύοντας τις δομές της κοινωνίας, τη μεθοδολογία των κατεστημένων θεσμών όπως η πολιτική και η οικονομία, αλλά και τις συμπεριφορές των ανθρώπων οι οποίες είναι βασικά υπεύθυνες για τη δημιουργία και την αναπαραγωγή όλων των σύγχρονων και απαράδεκτων προβλημάτων που μαστίζουν τις κοινωνίες μας και οδηγούν τους ανθρώπους στη βαρβαρότητα, την ανασφάλεια, τη διαφθορά και τις ανισότητες.

Μέσα από χρόνιες μελέτες, έρευνες και πειράματα ο Φρέσκο ανέπτυξε τις ιδέες του σχετικά με την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας για το όφελος όλων των ανθρώπων της γης, αξιοποιώντας με τους καλύτερους και πιο φιλικούς τρόπους τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Το όραμά του μετασχηματίστηκε σε ένα παγκόσμιο καινοτόμο κοινωνικό σχέδιο το οποίο ονόμασε Venus Project από το όνομα της πόλης Venus της Φλόριντα όπου εγκατέστησε το ερευνητικό του κέντρο σε μια έκταση 22 περίπου στρεμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις βασικές απόψεις του Venus Project είναι ότι οφείλουμε να εργαζόμαστε προς την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πόρων της Γης, οι οποίοι είναι κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων του κόσμου και όχι ιδιοκτησία του οποιουδήποτε. Το Venus Project θεωρεί ότι μια κοινωνία αφθονίας και αυτάρκειας είναι πλέον εφικτή με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας και υποστηρίζει ότι το νομισματικό σύστημα δεν είναι απαραίτητο.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από πρόσβαση στα αγαθά και όχι από τα χρήματα ως ενδιάμεσο παράγοντα. Η αγοραστική δύναμη δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα μιας κοινωνίας για παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών όταν η Γη προσφέρει απεριόριστες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, υλών και πόρων.

Ο Ζακ Φρέσκο, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών του κόσμου, σχετικά με το όραμά του, έκανε μαζί με τη σύντροφο και βασική βοηθό του Ροξάν Μέντοους παγκόσμια περιοδεία το 2010.

Η Ελλάδα ήταν ένας από τους κύριους προορισμούς του σε αυτήν την περιοδεία λόγω της ιδιαίτερης δραστηριότητας του οργανισμού Πανγαία που εκπροσωπεί το Venus Project. Στην Ελλάδα ο Φρέσκο έδωσε δύο πολύ πετυχημένες διαλέξεις και έμεινε για περίπου 10 ημέρες ταξιδεύοντας σε ερευνητικά κέντρα όπως η πλωτή κατασκευή αφαλάτωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ηρακλειά.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Πετρίδης, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Πανγαία» στο zougla.gr:

«Αρκετά χρόνια προτού γνωρίσω τον Ζακ Φρέσκο είχα κατανοήσει ότι πολλά πράγματα γύρω μας δεν πήγαιναν καλά, ότι η αδικία, η βαρβαρότητα και οι ανισότητες κυριαρχούσαν και ότι αυτός ο κόσμος είναι προσανατολισμένος σε απόλυτα λανθασμένη κατεύθυνση.

Η διαφθορά της πολιτικής, η αντιοικονομική μορφή του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου όπως και όλοι οι τρόποι που εφαρμόζονταν για να λύσουν, υποτίθεται τα κοινωνικά προβλήματα, μου ήταν προφανές ότι λειτουργούσαν προσχηματικά και αναποτελεσματικά. Τίποτε δεν έδειχνε ότι είμαστε ένα πολιτισμένο είδος.

Όλο αυτό το μπερδεμένο κουβάρι στο μυαλό και την ψυχή μου ο Ζακ Φρέσκο, με τις ανατρεπτικές, πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες του το έβαλε σε μια τολμηρή τάξη, σε μια ορθολογική αλλά και ψυχολογική ισορροπία.

Από την πρώτη στιγμή της επαφής μου με τις ιδέες του και το παγκόσμιο κοινωνικό σχέδιο The Venus Project, μέσα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ που παρουσίαζαν όλο αυτό το νέο προσανατολισμό ένοιωσα τη βαθειά ανάγκη να κάνω ότι θα ήταν δυνατό για να μάθει ο κόσμος και η Ελληνική κοινωνία ότι ένας άλλος κόσμος είναι σήμερα εφικτός.

Ιδρύσαμε μαζί με άλλους, αφυπνισμένους ως προς αυτή την νέα κατεύθυνση, φίλους, τον οργανισμό Πανγαία, με τη σύμφωνη γνώμη του Φρέσκο και της Ροξάν Μέντοους, στη διάρκεια των δύο διαλέξεων που έδωσε στην Αθήνα το 2010.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις προσωπικές μας επαφές, τις κουβέντες και τις βόλτες που κάναμε στην Αθήνα και στην Ακρόπολη, το πάθος του να μάθει για τον Ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες. Από τότε η επαφή μας ήταν συνεχής και σταθερή, γεμάτη γνώση, νέες ιδέες και δράσεις προς την κατεύθυνση του νέου αυτού παγκόσμιου οράματος για την ανθρωπότητα.

Είναι ίσως απογοητευτικό το γεγονός ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, βαθειά χειραγωγημένοι και αποπροσανατολισμένοι, δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να εφαρμόσουν αυτό το ριζικό κοινωνικό επανασχεδιασμό που ο Ζακ Φρέσκο πρότεινε σε ολόκληρη τη ζωή του, ένα σχεδιασμό που σκοπό του έχει να αφήσει για πάντα πίσω όλες μας τις παιδικές ασθένειες και κυρίως την αναίτια δυστυχία.
Είναι όμως βέβαιο ότι καθώς οι εποχές αλλάζουν και οι νέες τεχνολογίες, που με βάσει αυτές ο Φρέσκο οραματιζόταν την υλοποίηση του σχεδίου του, θα παρουσιάζουν νέες συγκλονιστικές δυνατότητες για την ανθρωπότητα, τόσο και αυτός θα γίνεται όλο και πιο κατανοητός από όλο και περισσότερους πολίτες του κόσμου μας.

Εγώ προσωπικά αλλά και η Πανγαία, σαν οργανισμός που στηρίζει το έργο ζωής του Ζακ Φρέσκο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με μεγαλύτερο πάθος και ευθύνη για την υλοποίηση του Venus Project.
Η ανάγκη να ευχαριστήσω τον Ζακ για τη σπουδαία έμπνευση που μου πρόσφερε είναι πολύ μεγάλη.

Σ ευχαριστώ Ζακ».

ΤΟ ZOUGLA.GR ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2010 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ένας κόσμος βασισμένος στην υψηλή τεχνολογία που θα παρέχει αφειδώς τα αγαθά του σε όλους τους ανθρώπους, ένας κόσμος χωρίς πολέμους, στερήσεις, ανισότητες. Αυτός είναι ο κόσμος που οραματίζεται το Venus Project, ο εμπνευστής του οποίου βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Ελλάδα προσκεκλημένος της ελληνικής κοινότητας του κινήματος Zeitgeist, προκειμένου να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τις ιδέες του.

Ο Ζακ Φρέσκο, αφού ασχολήθηκε στη ζωή του με μια ευρεία γκάμα επιστημονικών πεδίων, οραματίστηκε το Venus Project, το παρουσίασε στο δημοφιλές ντοκιμαντέρ Zeitgeist και από τότε έχει αποκτήσει εκατομμύρια πιστούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Η πρότασή του, αν μη τι άλλο, γοητευτική: ολικός επανασχεδιασμός των κοινωνιών και του πολιτισμού μας με την ενσωμάτωση της τελευταίας λέξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, και όλα αυτά βασισμένα στις αξίες του ανθρώπου και της προστασίας της φύσης. Η ανεργία, η βία, ο κίνδυνος κατάρρευσης των οικοσυστημάτων του πλανήτη όπως και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα των καιρών μας θα γίνουν παρελθόν, αφού ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Σήμερα.

Παρακολουθήστε το βίντεο:

Ουτοπία; Ο Ζακ Φρέσκο εκνευρίζεται όταν ακούει αυτή τη λέξη. Δεν θεωρεί τον εαυτό του οραματιστή, αλλά απλό εκφραστή μιας πραγματοποιήσιμης κατάστασης η οποία εμποδίζεται εξαιτίας του διεφθαρμένου συστήματος που ακολουθεί η ανθρωπότητα από την απαρχή της ιστορίας της. Μπορούμε λοιπόν να ξαναβρούμε τη χαμένη Ατλαντίδα;

Η zougla.gr παρακολούθησε την ομιλία του Ζακ Φρέσκο και της επί σειρά δεκαετιών συνεργάτιδάς του Ροξάν Μέντοους, στο αθηναϊκό κοινό και τους συνάντησε έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης για μια μακρά, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Ζακ Φρέσκο έγκειται στο χρηματοοικονομικό σύστημα και στη διαφθορά που αυτό γεννάει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, στην κοινωνία και στην πολιτική. Τελικά, τι κάνει λάθος όλος ο κόσμος σήμερα;

Η τεχνολογική πρόοδος χάρη στην οποία μπορούμε να επιτύχουμε το όραμα του Venus Project όμως βασίζεται σε μια μακρά ιστορική διαδρομή. Τι πρέπει να κρατήσουμε από όλα όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα;

Τι είναι τελικά, το πολλά υποσχόμενο, «Σχέδιο Αφροδίτη»; Είναι πράγματι εφικτό;

Σήμερα στη χώρα μας βιώνουμε τα αρνητικά στοιχεία του χρηματοοικονομικού συστήματος περισσότερο από ποτέ. Μήπως το Venus Project… απευθύνεται ειδικά σε εμάς;

Διαβάστε ακόμη:

«Zeitgeist»: Το κίνημα έφθασε και στην Ελλάδα!

Παρουσίαση του βιβλίου του “Ότι αξίζει δεν κοστίζει”

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης