Συναγερμός σήμανε το πρωί της Πέμπτης σε ελληνικές, αιγυπτιακές και κυπριακές Aρχές έπειτα από την εξαφάνιση αεροσκάφους Airbus Α320 στο Λιβυκό Πέλαγος, ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια. Το αεροσκάφος συνετρίβη και λίγο μετά τις 16.50 κυπριακό αεροσκάφος που συμμετείχε στις έρευνες εντόπισε σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Κρήτης, εντός FIR Αιγύπτου τα συντρίμμια του.

Η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία «EgyptAir» ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Πέμπτης πως η «πτήση 804 που εκτελούσε δρομολόγιο από το Παρίσι με κατεύθυνση το Κάιρο χάθηκε από τα ραντάρ»Σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν δύο μεγάλοι πορτοκαλί όγκοι πλαστικού νότια της Καρπάθου. Στο σημείο κατέπλευσαν πλωτά για την ταυτοποίηση των αντικειμένων. Το RT μετέδωσε ότι οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν στην περιοχή των ερευνών δύο σωσίβια αεροσκάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία «EgyptAir» είχε ανακοινώσει νωρίς το πρωί της Πέμπτης πως η «πτήση 804 που εκτελούσε δρομολόγιο από το Παρίσι με κατεύθυνση το Κάιρο χάθηκε από τα ραντάρ στις 02.45 (ώρα Καΐρου)».

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, το αεροσκάφος είχε περάσει την Ελλάδα και ενώ βρισκόταν πάνω από το Λιβυκό Πέλαγος, σε αιγυπτιακό εναέριο χώρο, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα ελληνικά ραντάρ, έκανε μία αριστερή στροφή 90 μοιρών, μετά μία δεξιά 360 μοιρών και έχασε ύψος (σ.σ. έφτασε στα 10.000 πόδια). Στη συνέχεια χάθηκε από τα ραντάρ.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από τα συντρίμμια που δείχνουν ένα σωσίβιο και ένα κάθισμα επιβάτη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To ΒΒC, επικαλούμενο ανακοίνωση της «EgyptAir», αναφέρει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 66 άτομα, 56 επιβάτες – εκ των οποίων ένα ανήλικο παιδί και δύο βρέφη- και δέκα μέλη πληρώματος, μεταξύ των οποίων τρεις εργαζόμενοι στο προσωπικό ασφαλείας.


Το πιθανό σημείο της συντριβής

O υπουργός πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι θεωρεί πιο πιθανό η συντριβή του αεροσκάφους να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια παρά σε τεχνική βλάβη. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο BBC Βρετανός πιλότος που πραγματοποίησε τις πρωινές ώρες πτήση στην περιοχή που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους «οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές» και άρα δεν αποτέλεσαν παράγοντα στην πτώση του Airbus A320.

Φωτογραφία από δορυφόρο της NASA που δείχνει ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της συντριβής ήταν αίθριες και άρα δεν αποτέλεσαν παράγοντα στην πτώση του αεροσκάφους

«Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το αεροπλάνο συνετρίβη»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις «το αεροσκάφος συνετρίβη». Ο Ολάντ τόνισε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τα αίτια και τις συνθήκες της τραγωδίας.

«Είναι καθήκον μας να εξακριβώσουμε τι συνέβη και ποιοι ήταν οι λόγοι για ό,τι έγινε, τίποτα δεν αποκλείεται» δήλωσε ο Ολάντ.

To RT ήδη από τις 10.00 είχε επικαλεστεί πηγές της αιγυπτιακής πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με τις οποίες «το αεροπλάνο έχει συντριβεί». Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε πως πηγή της Ελληνικής Αεροπορίας δήλωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη ανοικτά της Καρπάθου, ενώ πετούσε σε αιγυπτιακό εναέριο χώρο. «Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος, την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ… Συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου» διευκρίνισε η πηγή.

Aυτό είναι το αεροπλάνο που χάθηκε σύμφωνα με το BBC

Ρωσία: Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Μυστικής Υπηρεσίας της Μόσχας Alexander Bortnikov δήλωσε σύμφωνα με το BBC ότι η συντριβή της EgyptAir ήταν «κατά πάσα πιθανότητα» τρομοκρατική ενέργεια.

«Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 66 άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων» είπε και κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη – συμπεριλαμβανομένου και των συμμάχων μας στην Ευρώπη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα».

Οι έρευνες

Η εταιρεία των αιγυπτιακών αερογραμμών επιβεβαίωσε ότι όλες οι Αρχές έχουν ενημερωθεί, ενώ πρόσθεσε πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ κοντά στην Ελλάδα, στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αιγυπτιακή ομάδα διάσωσης εργάζεται με Έλληνες διασώστες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Από ελληνικής πλευράς συνδράμουν η ελληνική φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς», ένα σούπερ πούμα, δύο C130, ένα ελικόπτερο τύπου S-70 και ένα αεροπλάνο-ραντάρ, τα οποία χτενίζουν την περιοχή όπου εξαφανίστηκαν τα ίχνη του Airbus. Στη διάθεση των ομάδων διάσωσης τέθηκαν και δύο F-16 από την Κρήτη.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το οποίο μας ενημέρωσε πως οι έρευνες εκτείνονται σε μία περιοχή που περιλαμβάνει το ελληνικό, το αιγυπτιακό και το κυπριακό FIR.

Εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ ανέφερε στο zougla.gr ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα στην Κάρπαθο. Όπως τόνισε η ίδια πηγή, οι έρευνες πραγματοποιούνται σε σημείο 130 ναυτικών μιλίων νότια-νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η Γαλλία θα αποστείλει πλοία και αεροσκάφη που θα συνδράμουν στην επιχείρηση.

Μεταξύ άλλων στις έρευνες, συμμετέχουν δύο αιγυπτιακά F-16, πλωτά και εναέρια μέσα.

«Εξέπεμψε SOS»

Η εταιρεία σε μήνυμά της ενημέρωσε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου έλαβαν ένα σήμα κινδύνου από την αυτόματη συσκευή εκπομπής μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης στις 04.26 π.μ. τοπική ώρα, μιάμιση ώρα περίπου αφότου χάθηκε από τα ραντάρ. Ωστόσο, ο αιγυπτιακός στρατός διαψεύδει ότι έλαβε σήμα από το αεροπλάνο.

Το Airbus που αγνοείται είχε κατασκευαστεί το 2003. Ο πιλότος φέρεται να είχε εμπειρία 6.000 ωρών πτήσης και ο συγκυβερνήτης άνω των 2.000 ωρών.

Oι επιβάτες

Στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τους επιβάτες του μοιραίου Airbus της EgyptAir που εξαφανίστηκε ενώ κατευθυνόταν προς το Κάιρο της Αιγύπτου.
 
Οι εθνικότητες των επιβατών που αγνοούνται είναι:

– 30 Αιγύπτιοι
– 15 Γάλλοι
– Δύο Ιρακινοί
– Ένας Βρετανός
– Ένας Βέλγος
– Ένας από το Κουβέιτ
– Ένας από τη Σαουδική Αραβία
– Ένας Σουδανός
– Ένας Αφρικανός
– Ένας Πορτογάλος
– Ένας Αλγερινός
– Ένας Καναδός

Ανάμεσα στους επιβάτες βρισκόταν και ένας φοιτητής που εκπαιδευόταν στη στρατιωτική ακαδημία του Saint-Cyr και είχε αναχωρήσει από το Παρίσι για να μεταβεί στο Τσαντ και να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του.

Ένας ακόμα επιβάτης από την Αίγυπτο επέστρεφε στη γενέτειρά του, έπειτα από ιατρική αγωγή που είχε ακολουθήσει στη Γαλλία.

«Είναι νωρίς να πούμε τι συνέβη με το αεροπλάνο – Δεν αποκλείεται το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης»

Σε δηλώσεις του, από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου όπου μετέβη, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Sherif Ismail ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για την τύχη του αεροπλάνου. Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Πάντως, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης και ενημέρωσε ότι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για το περιστατικό στις 13.00 τοπική ώρα.

Δείτε ζωντανή εικόνα από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ:

Συγγενείς καταφθάνουν στο αεροδρόμιο του Καΐρου

Aστυνομικοί στο Σαρλ ντε Γκωλ

Συγγενείς των αγνοουμένων στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ και στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου

Δημοσιογράφοι στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ

Παροχή βοήθειας σε συγγενείς στο Κάιρο


 
To σημείο όπου χάθηκε το αεροπλάνο από τα ραντάρ

Τα πλοία που συνδράμουν στην επιχείρηση εντοπισμού του αεροσκάφους - Xάρτης από το Marine Traffic

Το δρομολόγιο της πτήσης
 
Περισσότερα σε λίγο…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης