Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα αν ο Ντέιβιντ Κάμερον ή ο Εντ Μίλιμπαντ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Την Πέμπτη διεξήχθη στη χώρα μία από τις πλέον οριακές εκλογικές αναμετρήσεις σε μια γενιά. Οι κάλπες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας έκλεισαν στις 10 μ.μ. της Πέμπτης (μεσάνυκτα Πέμπτης προς Παρασκευή στην Ελλάδα).

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του BBC, τα exit poll δείχνουν προβάδισμα του Συντηρητικού Κόμματος του Ντέιβιντ κατά 80 έδρες έναντι του Εργατικού του Μίλιμπαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του exit poll, το οποίο διεξήχθη για λογαριασμό των BBC, ITN και Sky,έχουν ως εξής:

Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 316 έδρες

Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 239 έδρες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα : 58 έδρες

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 10 έδρες

Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου UKIP (Αντιευρωπαϊκή Δεξιά): 2 έδρες

Οι εκλογές αφορούν στις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, κάτω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου.

Στη Βρετανία αντιστοιχούν 533 έδρες, στη Σκωτία 59, στην Ουαλία 40 και στη Βόρεια Ιρλανδία 18.

Ωστόσο, όλα μπορεί να ανατραπούν κατά την καταμέτρηση των ψήφων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εάν το αποτέλεσμα επαληθευτεί, θα πρόκειται για μια από τις χειρότερες επιδόσεις των Εργατικών στην ιστορία τους.

Δημοψήφισμα για Ευρώπη και αποδοχή μείωσης των δαπανών

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα σημαίνει ότι πιθανόν θα διεξαχθεί στη Βρετανία ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την παραμονή, ή μη, της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, καθώς και ότι οι δημόσιες δαπάνες θα μειωθούν έως και 12 δισεκατομμύρια λίρες ως το 2018-’19 για να μηδενιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα (5% του ΑΕΠ) στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε αλματώδη άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης εξόδου. Η λίρα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 2 σεντς, στο 1,5430, έναντι του δολαρίου κατά τις πρώτες συναλλαγές στην Αυστραλασία, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την 30ή Απριλίου.

Τα έξιτ πολ στη Βρετανία θεωρούνται γενικά αξιόπιστα, αλλά αυτή τη φορά ο μεγάλος αριθμός των κομμάτων που συμμετείχε στις εκλογές αυξάνει τις πιθανότητες σφάλματος. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης