Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δοκιμάζουν τις αντοχές της κρατικής μηχανής στην Αλβανία. Εκτεταμένες πλημμύρες έχουν προκληθεί στο νότιο τμήμα της βαλκανικής χώρας λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

Ποταμοί στο νότιο τμήμα της Αλβανίας υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα καλλιέργειες να καλυφθούν από νερό και σπίτια να πλημμυρίσουν​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές γύρω από τον Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο, το Φίερι και το Βεράτι. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα. Οι ποταμοί Αώος, Δρίνος, Οσούμι και Γκιανίτσα, έχουν υπερχειλίσει. Το νερό έχει καλύψει γεωργικές εκτάσεις και τμήματα του οδικού δικτύου, ενώ εκατοντάδες υπόγειες και ισόγειες κατοικίες έχουν πλημμυρίσει. Πολλά χωριά, κυρίως στην περιοχή του Αυλώνα, όπου εκβάλλει ο Αώος, εκκενώθηκαν, ενώ λόγω κατολισθήσεων έχουν διακοπεί οι συγκοινωνίες σε αρκετά σημεία. Η εθνική οδός που συνδέει περιοχές στο νότιο τμήμα με τα Τίρανα έχει «κοπεί στη μέση», στο καινούριο τμήμα της από το Τεπελένι προς την πόλη Φίερι.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της κακοκαιρίας. Η ηλεκτροδότηση διεκόπη σε πολλές περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας και στην πόλη του Αργυροκάστρου. Οι αρχές της βαλκανικής χώρας κάλεσαν τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και κυρίως τα ταξίδια στο νότιο τμήμα.

Δύσκολες ώρες για τους Έλληνες

Δύσκολες ημέρες περνούν ειδικά οι Έλληνες στις περιοχές Αργυροκάστρου, Δελβίνου και Αγίων Σαράντα. Τα νερά έχουν πλημμυρίσει όλο τον κάμπο της Δρόπολης και σε αρκετά σπίτια, καταστήματα και βιοτεχνίες η στάθμη του νερού φθάνει τα 50 εκατοστά. Παρακλάδι του ποταμού Δρίνου υπερχείλισε, πλημμυρίζοντας αρκετά σπίτια, μαγαζιά και αποθήκες στο χωριό Βρυσσερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπερχείλιση υδάτων υπήρξε και στον Μπίστρισσα (ποταμός που διασχίζει την περιοχή του Βούρκου) στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου.

Υπενθυμίζεται πως η περιοχή της Δρόπολης και Πωγωνίου στον νομό Αργυροκάστρου παραμένει τρεις ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε περιοχές όπου ζει η ελληνική κοινότητα στους νομούς Δελβίνου και Αγίων Σαράντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης