Για όλες τις εξελίξεις μετά την υποβολή αίτησης για την κήρυξη πτώχευσης στο άλλοτε «κόσμημα» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ενημερώνεται ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Ενώ οι ηγέτες του Μίσιγκαν και οι πιστωτές της πόλης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση στη σοβαρή οικονομική κατάσταση του Ντιτρόιτ, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης με την πόλη, καθώς αυτή προσπαθεί να ανακτήσει τις δυνάμεις της, να ανακάμψει και να διατηρήσει τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής», δήλωσε η Amy Brandez, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ντιτρόιτ έγινε ο μεγαλύτερος δήμος των Η.Π.Α. που έχει κηρύξει ποτέ πτώχευση, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα τα οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος και η πτώση

Το Ντιτρόιτ αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα, με το χρέος να φθάνει τα 18 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον υπεύθυνο διαχειριστή των οικονομικών του δήμου, Kevyn D. Orr.

Περίπου ο μισός πληθυσμός εντός των διοικητικών ορίων του δήμου εγκατέλειψε τις εστίες του τα τελευταία 60 χρόνια, με τα επίπεδα ανεργίας να σημειώνουν σταθερή άνοδο. Το πρώτο μισό του 20ου αιώνα η ανάπτυξη ήταν τεράστια, με την πόλη να μετατρέπεται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Πλέον από τα 1,8 εκατ. κατοίκους τη δεκαετία του 50, μόλις 700.000 άνθρωποι παραμένουν εκεί, ενώ θλιβερή είναι η εικόνα με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Το 2012 το Ντιτρόιτ εμφάνισε τον υψηλότερο δείκτη εγκληματικότητας σε πόλεις, των οποίων ο πληθυσμός ξεπερνά τις 200.000.

Σχεδόν το 40% από τις κολώνες φωτισμού έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ περισσότερα από τα μισά πάρκα της πόλης έχουν εγκαταλειφθεί και παραμένουν κλειστά από το 2008.

 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης