Μπορεί η Ιρλανδία να ανακοίνωσε την έξοδό της από το μνημόνιο, επεκτείνοντας έτσι τη λίστα με τα θετικά για την οικονομία της Ευρωζώνης, οι αναλυτές όμως σπεύδουν να προειδοποιήσουν για το εύθραυστο της κατάστασης. Όπως αποτυπώνεται σε ρεπορτάζ της «New York Times» και της «Financial Times», η οικονομική ανάπτυξη παραμένει περιορισμένη και οι κίνδυνοι πολιτικής αστάθειας μεγάλοι.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι προανήγγειλε το τέλος της «οικονομικής έκτακτης ανάγκης». Αν η πρόβλεψη εκπληρωθεί και Ιρλανδία βγει από το μνημόνιο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα γίνει η πρώτη από τις τέσσερις χώρες του μνημονίου που θα καταφέρει να βγει στις αγορές. Εντούτοις, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η χώρα να αναγκαστεί να στραφεί ξανά στους δανειστές της για ένα νέο προληπτικό δάνειο, προκειμένου να αποφύγει απροσδόκητες εξελίξεις μετά την είσπραξη της τελευταίας δόσης της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, στις 15 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά, ο Σάιμον Τίλφορντ, υποδιευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει πως δεν πρέπει να εξαχθούν ευρύτερα συμπεράσματα από την περίπτωση της Ιρλανδίας. «Πρόκειται για μια ευέλικτη οικονομία, προσανατολισμένη προς τις εξαγωγές, με υψηλά επίπεδα κοινωνικής συνοχής και καλή διακυβέρνηση» τονίζει. «Η ύφεση στην Ευρωζώνη μοιάζει πράγματι να τελειώνει, αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο γεγονός αυτό και σε μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη» προσθέτει.

Οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch έχουν ήδη αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αλλά ο Moody’s επιμένει να χαρακτηρίζει τα ομόλογά της «junk» (σ.σ.: σκουπίδια). Ο Moody’s επικαλείται για τις εκτιμήσεις του το υψηλό χρέος της Ιρλανδίας (που αναμένεται να φθάσει φέτος το 123% του ΑΕΠ), το εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα και το γεγονός ότι η χώρα είναι πολύ ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Σημειώνεται πως το Δουβλίνο προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα φθάσει φέτος το 0,2%, πολύ κάτω δηλαδή από το επίπεδο που απαιτείται για να αρχίσει η μείωση του χρέους, αλλά ότι το 2014 θα αγγίξει το 1,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η άποψη που επικρατεί τώρα στις αγορές είναι ότι η Ιρλανδία μπορεί να τα καταφέρει» τονίζει ο Φίλιπ Λέιν, καθηγητής Οικονομικών στο Trinity College του Δουβλίνου. «Το πρόβλημα, όμως, είναι ο κίνδυνος νέας μετάδοσης της κρίσης, καθώς η Ελλάδα και η Πορτογαλία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης