Με μία κομβική κίνηση στη σκακιέρα της καθ’ ημάς Ανατολικής Εκκλησίας ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος προχώρησε άλλο ένα βήμα προς την ενίσχυση της επιρροής του Φαναρίου. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε επίσημα πως η Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία αποκτά την ιδιότητα της Αυτοκεφαλίας, υπαγόμενη στον Οικουμενικό Θρόνο, και ως εκ τούτου αποκόπτεται από το Πατριαρχείο Μόσχας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την παταγώδη αποτυχία της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο οποίος ζήτησε επίμονα να ακυρωθεί η διαδικασία Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και η υπαγωγή της στο Φανάρι. 

Οι εξελίξεις σε αριθμούς είναι εξαιρετικά θετικές για τον Οικουμενικό Θρόνο, αφού προσέρχονται υπό τη σκέπη περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Ορθόδοξοι πιστοί της Ουκρανίας. Αναμένονται ωστόσο με αρκετή αγωνία οι συνδυασμένες αντιδράσεις του Κρεμλίνου και του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο διαθέτει πάλι σε αριθμούς το μεγαλύτερο ορθόδοξο ποίμνιο του πλανήτη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση του Φαναρίου μετά και από εκείνη της αλλαγής ονόματος της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ και της υπαγωγής της στον Οικουμενικό Θρόνο, έρχεται να καταδείξει πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διαθέτει πολύ περισσότερα πολιτικά ανακλαστικά και γνώση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος από ό,τι θα ανέμενε κάποιος. 

Συγκεκριμένα την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας του Πατριαρχείου του Κιέβου έναντι του Πατριαρχείου της Μόσχας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης Βαρθολομαίου – Κύριλλου στην Κωνσταντινούπολη.

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο του κ. Βαρθολομαίου αποφάσισε, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τη γνώμη της Μόσχας, ότι μπορεί να δώσει σε όλα τα κράτη το δικαίωμα να ιδρύσουν μια τοπική εκκλησία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποροσένκο. «Και πρώτα απ’ όλα είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να δημιουργήσει τοπική εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» πρόσθεσε.

​«Πρώτα απ’ όλα είναι δικαίωμα της Ουκρανίας να δημιουργήσει τοπική εκκλησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»
Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου του Κιέβου δήλωσε στο Facebook ότι η κίνηση για την παροχή ανεξαρτησίας προχωράει.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε στη ρωσική αντιπροσωπεία ότι η απόφαση είχε ληφθεί και ότι οι σχετικές διαδικασίες ήταν σε εξέλιξη» έγραψε ο αρχιεπίσκοπος Γιεβστράτι Ζόρια.

«Αν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος χορηγήσει αυτοκεφαλία (ανεξαρτησία), θα αναγνωρίσει τη διαίρεση (της ουκρανικής εκκλησίας) με το Πατριαρχείο της Μόσχας» σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC, υπενθυμίζοντας ότι η συνάντηση Βαρθολομαίου – Κύριλλου την Παρασκευή απέβη άκαρπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης