Με μεγάλα προβλήματα συνεχίστηκε την Κυριακή η παροχή βοήθειας σε εγκλωβισμένους ανθρώπους στο Κολοράντο, όπου σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 κομητείες της πολιτείας να πλήττονται από εκτεταμένες πλημμύρες, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ στους έξι έχει ανέλθει ο επίσημος αριθμός των νεκρών. Μόνο στην κομητεία Μπάουλντερ, περισσότεροι από 200 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ τα μέλη των σωστικών συνεργείων προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες στην απομάκρυνση πάνω από 2.000 εγκλωβισμένων. Μεγάλα τμήματα οικισμών, όπως το Τζεϊμστάουν, το Λύονς και το Λόνγκμοντ, έχουν μετατραπεί σε… νησιά, καθώς ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προτεραιότητά μας αποτελεί ο εντοπισμός των ανθρώπων αυτών και η αποφυγή αύξησης των τραυματισμών και των νεκρών» εξήγησε σε δηλώσεις του ο σερίφης της κομητείας, Joe Pelle, ο οποίος συμπλήρωσε πως ο λόγος που οι διασώστες δεν απάντησαν σε κλήσεις πολιτών οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Κομητεία Μπάουλντερ)

Από τη μεριά του ο κυβερνήτης του Κολοράντο, John Hickenlooper, δήλωσε την Κυριακή ότι πάνω από 500 άνθρωποι αναζητούνται από τα μέλη των σωστικών συνεργείων.

«Δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν, καθώς εδώ και δύο ημέρες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και σύνδεση στο Διαδίκτυο» ανέφερε.


(Μπάουλντερ)


(Λύονς)

Εκτιμάται πως 1.500 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ περισσότερα από 17.000 έχουν υποστεί ζημιές. Καταστροφές έχουν σημειωθεί και σε γέφυρες καθώς και τμήματα του οδικού δικτύου. Οι διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι συνεχείς, ενώ χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς τηλέφωνο και σύνδεση στο Διαδίκτυο. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών σε περίπου 300 χλμ. του οδικού δικτύου και τουλάχιστον 30 γέφυρες, μόνο στην κομητεία του Μπάουλντερ, αγγίζει τα 150 εκατ. δολάρια.

«Το συγκεκριμένο ποσό ισούται με 10-15 φορές τον ετήσιο προϋπολογισμό της κομητείας» τόνισε ο George Gerstle, υπεύθυνος για τις μεταφορές στο Μπάουλντερ.

Απρόθυμοι να φύγουν κάτοικοι ορεινών οικισμών

Και ενώ ελικόπτερα του στρατού κατάφεραν να φθάσουν το Σαββατοκύριακο σε απομακρυσμένες περιοχές στα Βραχώδη Όρη και φορτηγά γεμάτα τρόφιμα, νερό και φάρμακα έκαναν την εμφάνισή τους σε κατεστραμμένα χωριά, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η απομονωμένη κοινότητα του Τζεϊμστάουν, όπου δεκάδες άνθρωποι αψήφησαν τις εντολές των τοπικών Αρχών και αποφάσισαν να παραμείνουν κοντά στα σπίτια τους.


(Λύονς)


(Λόνγκμοντ)

Εικόνες που μετέδωσε το Associated Press δείχνουν ανθρώπους να επιβιβάζονται σε στρατιωτικά ελικόπτερα στα περίχωρα του Τζεϊμστάουν και να απομακρύνονται με ασφάλεια.

Βροχές ενός έτους μέσα σε μία εβδομάδα

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των Η.Π.Α., η συγκεκριμένη αμερικανική πολιτεία έχει δεχθεί ποσότητα βροχής αντίστοιχη με χρονικό διάστημα αρκετών μηνών.

Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες, περίπου 38 εκατοστά βροχής (ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό της ετήσιας ποσότητας βροχής) κατέκλυσαν περιοχές στην πολιτεία του Κολοράντο. Δυστυχώς, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για συνέχιση της κακοκαιρίας.


(Μπάουλντερ)


(Λόνγκμοντ)


(Λύονς)

Το Κολοράντο έχει κηρυχθεί από τον πρόεδρο των Η.Π.Α. Barack Obama σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Με την ενέργεια αυτή άνοιξε ο δρόμος για την αποστολή ομοσπονδιακής βοήθειας κυρίως προς την κομητεία του Μπάουλντερ, όπου βρίσκονται οι περισσότεροι πληγέντες.

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την περίοδο ξηρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορώ να πω ότι έχουμε ποσότητα βροχής ενός έτους. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 100 ετών» εξήγησε ο κυβερνήτης της πολιτείας, John Hickenlooper.

Σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα γεγονότα, περιβαλλοντολόγοι ανέφεραν πως οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών στο Κολοράντο άφησαν χωρίς δέντρα ορεινές περιοχές στα Βραχώδη Όρη, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να μη συναντά ουσιαστικά κανένα εμπόδιο μέσα στις χαράδρες των βουνών και τους οικισμούς να βρίσκονται αβοήθητοι στο έλεος της φύσης.

Εκπρόσωπος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφερε πως ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο βρίσκεται πάνω από τη γειτονική Νεβάδα, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις σφοδρές βροχοπτώσεις.

Διαβάστε επίσης:
Αγωνία για 500 αγνοουμένους στο Κολοράντο
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2013, 12:11
Κολοράντο: Τέσσερις οι νεκροί από τις πλημμύρες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013, 03:45  

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης