Εικόνες καταστροφής ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο από την ισχυρότατη έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε εργοστάσιο λιπασμάτων στην πόλη Γουέστ κοντά στο Γουάκο του Τέξας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει επισήμως άγνωστος με τις αστυνομικές Αρχές του Γουάκο να ανακοινώνουν ότι οι νεκροί πιθανώς να κυμαίνονται από 5 ως 15 (λόγω του αριθμού των αγνοουμένων). Τουλάχιστον 170 άτομα τραυματίστηκαν ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη και ο αριθμός των εγκλωβισμένων σε παρακείμενα κτήρια που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την ισχύ της έκρηξης. Παράλληλα, εκφράζονται οι φόβοι των Αρχών για δεκάδες νεκρούς, με το τοξικό νέφος να καλύπτει ολόκληρη την περιοχή ενώ οι αρμόδιες Αρχές έχουν εκκενώσει τουλάχιστον το μισό τμήμα της πόλης. Επίσης, περισσότερα από 60 κτήρια – σε ακτίνα 3 μιλίων – έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Επίσης, φόβοι εκφράζονται για την διαρροή άνυδρης αμμωνίας η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονο οφθαλμικό ερεθισμό, δύσπνοια ή ακόμη και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Η άνυδρη αμμωνία (ΝΗ3) είναι η αμμωνία χωρίς μόρια νερού ή αλλιώς καθαρή αμμωνία. Έχει πολύ χαμηλό σημείο βρασμού στους -33 βαθμούς Κελσίου και για αυτό τον λόγο αποθηκεύεται είτε σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είτε υπό μεγάλη πίεση. Αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αντιδρά με το νερό του σώματος μας και παράγει υδροξείδιο της αμμωνίας (υδροξείδιο του αμμωνίου) το οποίο στην ουσία καταστρέφει τα κύτταρα που έρχεται σε επαφή επειδή είναι καυστικό (διαβρωτικό).

Ουσιαστικές εξελίξεις αναμένονται με το πρώτο φως της μέρας (σ.σ: μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδος). Η έκρηξη υπολογίζεται ότι προκάλεσε δόνηση στην περιοχή ανάλογη της τάξεως των 2.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ το ωστικό κύμα την έκανε αισθητή σε απόσταση 45 μιλίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μία νέα τραγωδία που συγκλονίζει τις ΗΠΑ, λίγες μέρες μετά την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Η καταστροφική έκρηξη

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 19.50 το βράδυ της Τετάρτης, τοπική ώρα (02.50 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας, όπου η κινητοποίηση των Αρχών είναι τεράστια.

Όπως μεταδίδουν τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σημειώθηκε έκρηξη σε εργοστάσιο παρασκευής λιπασμάτων στην κωμόπολη του Γουέστ, 32 χλμ. βόρεια της πόλης Γουάκο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο από τον χώρο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της «West Fertilizer».

Ο δήμαρχος του Τέξας Τόμι Μούσκα δήλωσε στο CNN ότι 60 με 70 σπίτια γύρω από το εργοστάσιο έχουν καταρρεύσει.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη με όλα αυτά τα συντρίμμια» δήλωσε ο σερίφης της κομητείας Πάρνελ ΜακΝαμάρα.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν πως 36 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο αριθμός των τραυματιών ενδεχομένως να αυξηθεί, καθώς αρκετοί μεταφέρθηκαν με Ι.Χ. στα κατά τόπους νοσοκομεία. Δεκάδες ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έξι ελικόπτερα πραγματοποιούν μεταφορές τραυματιών.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδωσε πως υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι σε οίκο ευγηρίας, τμήμα του οποίου κατέρρευσε μετά την έκρηξη.

Η ανησυχία των τοπικών Αρχών είναι μεγάλη, καθώς μια δεξαμενή γεμάτη καύσιμα παραμένει ανέπαφη μέσα στις εγκαταστάσεις και ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκληθεί νέα ισχυρή έκρηξη. Για αυτόν τον λόγο έχουν εκκενωθεί αρκετές κατοικίες. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα. Το εργοστάσιο είχε κατασκευαστεί πριν από 60 χρόνια και είναι ένα από τα παλαιότερα στην πολιτεία του Τέξας.

Μαρτυρία Ελληνίδας από το Γουέστ του Τέξας

Μετά την έκρηξη στο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων στο Γουέστ του Τέξας, η zougla.gr επικοινώνησε με την κα Δωροθέα Γαλάνη, η οποία κατοικεί στην περιοχή τα τελευταία 13 χρόνια.

Συγκλονισμένη από το γεγονός, η ελληνικής καταγωγής γυναίκα δηλώνει: «Πολλοί φίλοι έχουν πεθάνει», ενώ αναφέρει ότι από την έκρηξη κινδύνευσε ακόμα και η ζωή της μητέρας της. Σύμφωνα μάλιστα με την κάτοικο, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 60, αλλά ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Να σημειωθεί ότι κοντά στο εργοστάσιο βρίσκονται πολλές κατοικίες όπου διαμένουν ηλικιωμένοι, το γηροκομείο αλλά και το κτήριο που στέγαζε το λύκειο και το γυμνάσιο, τα οποία υπέστησαν σοβαρές καταστροφές.

Ακούστε τη μαρτυρία:

Σε γήπεδο στήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων

Σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την όσο το δυνατόν αμεσότερη περίθαλψη των τραυματιών, οι τοπικές Αρχές έχουν μετατρέψει ένα γήπεδο αμερικανικού ποδοσφαίρου (ράγκμπι) σε υπαίθριο νοσοκομείο και κέντρο συντονισμού των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το CNN, τουλάχιστον 10 κτήρια από την τοπική κοινότητα του Γουέστ έχουν τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, εκτιμάται πως αρκετοί ηλικιωμένοι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε οίκο ευγηρίας, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές, καθώς βρισκόταν πολύ κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων.


(Στα αριστερά, τμήμα του εργοστασίου που έχει τυλιχθεί στις φλόγες)

Εκτός από τον οίκο ευγηρίας, καταστροφές έχει υποστεί και ένα σχολείο. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που έγινε αισθητή στην πόλη του Ντάλας (100 χλμ. από το σημείο), με αρκετούς να νομίζουν πως πρόκειται για σεισμική δόνηση. Μια στήλη πυκνού καπνού έχει σηκωθεί ψηλά στον ουρανό, ενώ μέσα σε χρονικό διάστημα 10 λεπτών από τη στιγμή της έκρηξης πάρα πολλά ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο.

Η άμεση ανταπόκριση των σωστικών συνεργείων οφείλεται κατά ένα μέρος και στο γεγονός πως οι Αρχές σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α. βρίσκονται σε επιφυλακή μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης και την αποστολή επιστολών με ρικίνη σε δύο πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Barack Obama.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για 60 νεκρούς στο Γουέστ

Από την ισχυρότατη έκρηξη υπάρχουν επίσημα δύο νεκροί και τουλάχιστον 150 τραυματίες.

Μετά την έκρηξη ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο West Fertilizer Plant, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό Τέξας, μεταξύ του Ντάλας και του Όστιν.

Όπως αναφέρεται, οι περισσότεροι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης Γουάκο, που είναι και το πιο κοντινό στο εργοστάσιο. Ζημιές φέρονται να έχουν υποστεί και γειτονικά κτήρια, συμπεριλαμβανομένων ενός σχολείου και ενός γηροκομείου, όπου μάλιστα υποτίθεται πως κατέρρευσε τμήμα αυτού, με την πληροφορία αυτή να μην έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έρχονται από το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX κάνουν λόγο για περίπου 60 νεκρούς. Το κανάλι επικαλείται ως πηγή τον διευθυντή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της πόλης Γουέστ, Τζορτζ Σμιθ.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόνισε ότι τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής.

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία Ελληνίδας από το Γουέστ του Τέξας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013, 07:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας Ανδρέας Αθανασούλης- Μάριος Μπουμπής – Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης