Τους 80 έχουν φθάσει οι νεκροί από την αεροπορική επιδρομή με τοξικό αέριο στη βορειοδυτική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, βομβαρδίστηκε και το νοσοκομείο που υποδέχθηκε τα θύματα της επίθεσης.

Η συριακή αντιπολίτευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συγκληθεί επειγόντως και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση με τοξικό αέριο, καθώς και για την ευθύνη, την οποία επιρρίπτει στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί «την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά το έγκλημα αυτό και την έναρξη έρευνας αμέσως», ενώ κατηγορεί «το εγκληματικό καθεστώς Μπασάρ» για τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Τσεϊχούν με «οβίδες που περιείχαν τοξικό αέριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Χαν Τσεϊχούν, στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που επικαλείται ιατρικές πηγές, οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για την ταυτότητα του τοξικού αερίου.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

«Η σφαγή οφείλεται σε ανατίναξη αποθήκης χημικών»

Το συριακό καθεστώς αρνείται πως πραγματοποιήθηκε επίθεση με τοξικά στην πόλη Ιντλίμπ και υποστηρίζει πως «ανατινάχτηκε αποθήκη χημικών των ανταρτών».

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος αξιωματικός του συριακού στρατού, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του, φέρεται να αρνήθηκε, πως ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με τοξικό αέριο εναντίον περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί ποτέ, ούτε τώρα και ούτε πριν», δήλωσε ο αξιωματικός του στρατού ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κατηγόρησε τη συριακή Πολεμική Αεροπορία πως βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ενώ Σύρος αξιωματικός είπε πως οι αντάρτες «είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν τοξικά αέρια εναντίον αμάχων για να ενοχοποιήσουν τον συριακό στρατό».

Άλλοι ακτιβιστές υπογράμμισαν, πως ο πύραυλος έπληξε το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τραυματίες της επίθεσης από τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαν Σεϊχούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης