Με ψήφους 439 υπέρ, 119 κατά και 40 αποχές επί 598 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε από την Μπούντεσταγκ η εισήγηση της γερμανικής κυβέρνησης για την εξουσιοδότηση προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε στη γερμανική Βουλή για την Ελλάδα αλλά και την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη γερμανική ΒουλήΗ καγκελάριος της Γερμανίας έκανε έναν απολογισμό της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, κατηγορώντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι προέβη σε λανθασμένους χειρισμούς, με αποτέλεσμα να προκύψει αδιέξοδο.

Υπεραμυνόμενη της πολιτικής λιτότητας, η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι υπήρξε ένα παράδοξο στην άνοδο του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ). Ειδικότερα, τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τον τερματισμό μιας πολιτικής βασισμένης σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες με ταυτόχρονη παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα μπορούσε να ισχύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και νομίσματα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «δεν γίνεται με τοπικές εκλογές να αποφασίζεται ότι δεν ισχύουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες». «Είμαστε κοινότητα ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.

Στην ομιλία της η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα λέγοντας πως καταστράφηκε «το πιο σημαντικό νόμισμα, η εμπιστοσύνη». Ωστόσο, επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, παρά τις πολιτικές διαφωνίες».

Σόιμπλε: «Η ελληνική κρίση δεν θα λυθεί σήμερα»

Από τη μεριά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε από το βήμα της Μπούντεσταγκ ότι «δεν λύνεται σήμερα το θέμα της ελληνικής κρίσης. Θα πρέπει να δώσουμε μια εντολή και τα προβλήματα θα επιλυθούν μετά τις διαβουλεύσεις».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί και ότι το νέο πρόγραμμα θα είναι δυσκολότερο από τα δύο προηγούμενα.

«Πρέπει να δείξουμε έναν δρόμο, ο οποίος θα λειτουργήσει. Μπορεί όλοι να λέμε ότι “θα προσφέρουμε βοηθητικά προγράμματα”, όμως το πώς θα καταφέρει να παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης, δεν γίνεται χωρίς η Αθήνα να κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν και η θέση μας από το 2010» πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σόιμπλε άφησε μομφές κατά της κυβέρνησης Τσίπρα, λέγοντας ότι όσα μέτρα είχαν ληφθεί και η πορεία που είχε ξεκινήσει για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες «σταμάτησε, οπισθοχώρησε».

Σχετικά με το χρέος αποδέχτηκε ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ελληνική κρίση, ωστόσο κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε κατά της απομείωσής του.

«Τώρα ξεκινά η προσπάθεια. Η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει μόνη της και μετά να συνδράμουμε. Πρέπει να βρει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Η οικονομική πολιτική (της Ευρώπης) και οι θεσμοί πρέπει να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης:

«Ναι» στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας από το κοινοβούλιο της Αυστρίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015, 14:29

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης