Τους τελευταίους μήνες, το αποσχισθέν παρακλάδι της Αλ Κάιντα, πρώην Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία και νυν Ισλαμικό Κράτος, έχει εξαπολύσει μια εξαιρετικά βίαιη εκστρατεία σε Συρία και Ιράκ, η οποία του έχει επιτρέψει να εξαπλωθεί εδαφικά και να ενισχύσει τις δυνάμεις του.

Με διακηρυγμένο στόχο την δημιουργία σουνιτικού ισλαμικού χαλιφάτου στα εδάφη τα οποία ελέγχει, το Ισλαμικό Κράτος έχει προκαλέσει βαριές απώλειες στην πλειοψηφική κοινότητα των σιιτών μουσουλμάνων στο Ιράκ, ενώ έχει χτυπήσει και τις μειονότητες των Κούρδων, των χριστιανών και των Γεζίντι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές της οργάνωσης έχουν προχωρήσει σε μαζικές σφαγές, έχουν τοποθετήσει κεφάλια εκτελεσθέντων αντιπάλων τους σε φράχτες και έχουν επιβάλει τη σκληρότερη εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στον πλανήτη στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν.
 
Η δράση του Ισλαμικού Κράτους, εκφράζεται σε αριθμούς από το naftemporiki.gr:

33.670: Πρόκειται για τα τετραγωνικά χιλιόμετρα τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης σε Συρία και Ιράκ. Αντιστοιχούν στο μέγεθος του Βελγίου, ωστόσο πολλοί μεγεθύνουν επί τρία τον παραπάνω αριθμό, κάνοντας λόγο για μια έκταση αντίστοιχη με εκείνη της Ιορδανίας.

1.922: Οι άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ μόνο τον Ιούνιο, ο οποίος ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας στη χώρα μετά τον Μάιο του 2007.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως 40.000: Ο αριθμός των αμάχων οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευθεί στο όρος Σιντζάρ μετά την κατάληψη της ομώνυμης πόλης, η οποία βρίσκεται κοντά στην κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ.

Περί τις 20.000 σώθηκαν το σαββατοκύριακο από Κούρδους αντάρτες από τη Συρία, ωστόσο οι εναπομείναντες Γεζίντι θεωρούνται αποκλεισμένοι.

Τουλάχιστον 500: Ο αριθμός των Γεζίντι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους. Μερικοί εξ αυτών, ακόμη και γυναίκες μαζί με παιδιά θάφτηκαν ζωντανοί, ενώ άλλοι εκτελέστηκαν μαζικά.

Τουλάχιστον 300:
Ο αριθμός των γυναικών Γεζίντι οι οποίες έγιναν σκλάβες των τζιχαντιστών. Πρόσφατα μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης ότι δύο γυναίκες εκτελέστηκαν δια λιθοβολισμού, η μία πιθανότατα για μοιχεία.

30.000 – 50.000: Ο εκτιμώμενος αριθμός μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με τους μελετητές του φαινομένου.

5:
Ο αριθμός των χωρών με στρατιώτες των οποίων οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εμπλακεί σε μάχες. Πρόκειται για το Ιράκ, το Ιράν (κρατικοί του αξιωματούχοι μάχονται δίπλα στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις), το Λίβανο, τη Συρία και την Τουρκία. Την τελευταία περίοδο, το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει μεγάλη επιχείρηση κατά του συριακού κυβερνητικού στρατού, καταλαμβάνοντας αποθήκες με άφθονο στρατιωτικό υλικό.

1.500.000.000:
Η εκτιμώμενη αξία – σε ευρώ – των περιουσιακών στοιχείων και των χρημάτων που διαθέτει η τρομοκρατική αυτή οργάνωση. Τον Ιούνιο, το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, Μοσούλη, κλέβοντας από τις τράπεζές της εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ στα χέρια των μαχητών του έπεσε εξοπλισμός του ιρακινού στρατού αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.

2.240.000: Τα ημερήσια κέρδη της οργάνωσης – σε ευρώ – από τις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίες βρίσκονται στα χέρια της στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία. Είναι η πρώτη φορά που μια εξτρεμιστική οργάνωση βρίσκεται με τέτοιο μέγεθος πόρων στην κατοχή της.

3: Ο αριθμός των μαζικών αποδράσεων από φυλακές τις οποίες έχει οργανώσει το Ισλαμικό Κράτος τους τελευταίους μήνες. Με τον τρόπο αυτό, απελευθερώθηκαν τουλάχιστον 1.500 μαχητές του, μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη και κατασκευαστές βομβών.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κατηγορήσει σιιτικές πολιτοφυλακές, καθώς και τον ιρακινό στρατό, ότι, σε απάντηση στη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εκτελέσει εν ψυχρώ 255 σουνίτες κρατουμένους, σε τουλάχιστον πέντε περιστατικά σφαγών.

0: Ο αριθμός των ανοικτά χριστιανών που θεωρείται ότι έχουν παραμείνει στην πόλη της Μοσούλης, αφού το Ισλαμικό Κράτος κήρυξε την χριστιανική πίστη τιμωρούμενη με θάνατο στην πόλη.

Πηγή: naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης