O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, επεδίωξε σήμερα να κατευνάσει την ένταση μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο – η οποία προκλήθηκε από μια εδαφική διαφορά στα νησιά Σενκάκου που βρίσκονται στο αρχιπέλαγος της Ανατολικής Κίνας – κατά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

Ο Πανέτα, ο οποίος έφθασε στο Τόκιο την Κυριακή, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ασία, εξέφρασε την «ανησυχία» του βλέποντας «χώρες να εμπλέκονται σε διάφορες προκλήσεις», που θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε βιαιότητες και στο τέλος σε μια σύγκρουση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, στην Κίνα, οι Αρχές και τα μέσα ενημέρωσης κάλεσαν σήμερα τους διαδηλωτές να συμπεριφέρονται «λογικά», σύμφωνα με τον νόμο και να αποφύγουν επιθέσεις εναντίον Ιαπώνων πολιτών, των καταστημάτων τους και των περιουσιών τους, μετά τις ταραχές του Σαββατοκύριακου. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις και κάλεσε όσους ήταν παρόντες στα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους στις Αρχές για την τιμωρία των υπευθύνων.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου συνάντησε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών, Κοϊτσίρο Γκέμπα, και λίγο αργότερα τον Ιάπωνα ομόλογό του, Σατόσι Μοριμότο. «Οι αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε πρωτοφανή κλίμακα. Ορισμένες εξελίχθηκαν σε ταραχές. Είναι πολύ λυπηρό ιαπωνικές επιχειρήσεις να υφίστανται σημαντικές ζημιές» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας μετά τη συνάντησή του με τον Πανέτα. «Θα ζητήσω εκ νέου από την κινεζική κυβέρνηση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Ελπίζω ότι ο νόμος και η τάξη θα γίνουν σεβαστά» πρόσθεσε.

Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα να αγοράσει τα νησιά Σενκάκου από ιδιώτη και κατόπιν να τα εθνικοποιήσει προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, που έστειλε έναν μικρό στόλο πολεμικών πλοίων, τα οποία πραγματοποιούσαν επί αρκετές ώρες περιπολίες στην περιοχή, για να δείξουν ότι τους ανήκουν. Πολλές αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα σε κινεζικές πόλεις, με τις μεγαλύτερες να σημειώνονται στο Πεκίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωθώντας τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίκο Νόντα, να ζητήσει από τις κινεζικές Αρχές την προστασία των Ιαπώνων πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ιαπωνικές εταιρείες στην Κίνα ανέστειλαν βραχυπρόθεσμα τη λειτουργία τους λόγω των ταραχών. Το ταξίδι του Πανέτα στην Ασία, με σταθμούς κυρίως την Κίνα και τη Νέα Ζηλανδία, δεν προέβλεπε αρχικά επίσκεψη στο Τόκιο, κάτι που προστέθηκε εκτάκτως στο τέλος του προγράμματος λόγω των εντάσεων με το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης