Την μετάλλαξη του ιού Έμπολα επιβεβαιώνουν ειδικοί από το Ινστιτούτο Παστέρ της Γαλλίας. Οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού, δήλωσαν την Πέμπτη ότι «η μετάλλαξη που έχει υποστεί τον κάνει πιο εύκολα μεταδοτικό, αλλά λιγότερα θανατηφόρο».

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα και 8.795 έχουν πεθάνει στη Γουινέα, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Λιβερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστήμονες έχουν αναλύσει πλέον εκατοντάδες δείγματα αίματος από ασθενείς στη Γουινέα και παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού, προσπαθώντας να διαπιστώσουν εάν μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ιούς να μεταλλάσσονται. Ο Έμπολα είναι RNA ιός, όπως ο HIV και η γρίπη, οι οποίοι έχουν υψηλό ποσοστό μετάλλαξης. Αυτό καθιστά τον ιό περισσότερο ικανό να προσαρμόζεται και αυξάνει τη δυνατότητά του να γίνει πιο μεταδοτικός.

Μία άλλη ανησυχία που εξέφρασαν οι επιστήμονες είναι ότι ο ιός ίσως αρχίσει και μεταδίδεται και με τον αέρα, όπως η γρίπη και όχι με σωματική επαφή όπως συμβαίνει σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης