Έναν χρόνο μετά την εκλογή του στον Λευκό Οίκο, τα δύο τρίτα των Αμερικανών θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει «ελάχιστα» ή «τίποτα», σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, τη στιγμή που η έρευνα για τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία συνεχίζει να δηλητηριάζει την προεδρία του.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News, το 59% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει τα πεπραγμένα του αμερικανού προέδρου, ο οποίος εξελέγη την 8η Νοεμβρίου 2016 και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου, ενώ μόνο το 37% τα εγκρίνει.
Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ενός προέδρου σε αυτό το στάδιο της θητείας του στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, σημειώνει η Ποστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το 65% των ανθρώπων που απάντησαν στις ερωτήσεις, ο δισεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος δεν έχει κάνει παρά «ελάχιστα ή τίποτα», παρότι ο ίδιος συνεχώς επαίρεται για τα επιτεύγματά του. Οι απόψεις είναι αρνητικές σε κάθε τομέα: για την οικονομία (53%), παρά τους θετικούς δείκτες, για το σύστημα υγείας και περίθαλψης (70%), όπου απέτυχε να περάσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, ή ακόμη για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής (55%), μερικά 24ωρα μετά τη φονική επίθεση της Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

Ακόμα και για τη φορολογική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα και θεωρείται από πολλούς το πιο εμβληματικό μέτρο της θητείας του, οι απόψεις που εκφράστηκαν ήταν αρνητικές από τους μισούς ερωτηθέντες.

Κατά το 53% των Αμερικανών, ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στον κόσμο εξασθένησε επί των ημερών του Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιθέτως, το 58% των ερωτηθέντων επιδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ διεξάγει την έρευνα σχετικά με τις υποψίες περί σύμπραξης της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Η έρευνα αυτή επιταχύνθηκε με την απαγγελία κατηγοριών την 30ή Οκτωβρίου εναντίον τριών πρώην στελεχών της ομάδας του μεγιστάνα των ακινήτων, περιλαμβανομένου του πρώην διευθυντή της εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ.

Η υπόθεση συνεχίζει να επισκιάζει την προεδρία του Τραμπ. Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News μετέδωσε την Κυριακή, επικαλούμενο πολλές πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ότι πλέον «έχουν συγκεντρωθεί επαρκή αποδεικτικά στοιχεία» ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο Φλιν είχε αποπεμφθεί πολύ γρήγορα διότι απέκρυψε πληροφορίες για τις επαφές του με ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Οι ερευνητές περνάνε επίσης από κόσκινο τη δραστηριότητά του ως λομπίστα, κυρίως για λογαριασμό της Τουρκίας.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην έρευνα, ο Τραμπ επανέλαβε για άλλη μια φορά την άρνησή του ότι υπήρξε οποιαδήποτε «σύμπραξη με τη Ρωσία».

Η επικεφαλής της μειοψηφίας των δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι δήλωσε στο CNN ότι δεν θεωρεί προτεραιότητα μια διαδικασία παραπομπής του προέδρου, ακόμη και σε περίπτωση νίκης των δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου σε έναν χρόνο.

«Έχουμε την ευθύνη, πριν απ’ όλα, να ενώσουμε τη χώρα», δήλωσε η Πελόσι και υπογράμμισε ότι η έρευνα δεν έχει φέρει ακόμη στο φως συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος του ίδιου του Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης