«Ισχυρό εταίρο» χαρακτήρισε η Ουάσινγκτον τον πρώην πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Ο πρωθυπουργός Salam Fayyad υπήρξε ένας ισχυρός εταίρος για τη διεθνή κοινότητα και είχε ηγετικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία ενός κράτους ασφάλειας για τον λαό της Παλαιστίνης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραίτηση έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της Παλαιστίνης είναι τεταμένη, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η οικονομία της Παλαιστίνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με το ποσοστό της ανεργίας να φθάνει το 25%, την ίδια στιγμή που η ετήσια ανάπτυξη σε σχέση με το ΑΕΠ έπεσε από το 11% τη διετία 2010-11 στο 5% το 2013.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο προβληματισμός των Η.Π.Α. είναι μεγάλος, καθώς ενδεχόμενη επικράτηση στο εσωτερικό της Φατάχ δυνάμεων που υποστηρίζουν την ένοπλη αντιπαράθεση με το Ισραήλ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενική σύρραξη στην περιοχή της Παλαιστίνης.

«Αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τόσο ο πρόεδρος Mahmoud Abbas όσο και ο πρωθυπουργός Fayad και εκτιμούμε τις προσπάθειές τους, που όπως και εμείς, εργάζονται για τη στήριξη ενός βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Βασιζόμαστε σε όλους τους Παλαιστίνιους ηγέτες, που πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Απογοήτευση στον Καναδά για την παραίτηση του Παλαιστίνιου ηγέτη, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Απριλίου 2013, 03:41

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης