Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην αρχιτεκτονική των εκρηκτικών μηχανισμών που αιματοκύλησαν τη Βοστώνη, απομακρύνουν τις σκέψεις για κάποια από τις γνωστές τρομοκρατικές ομάδες, καθώς «δείχνουν» συγκεκριμένο άτομο που χαρακτηρίζουν ως «Lone Wolf» (Μοναχικό Λύκο), το οποίο κατασκευάζει βόμβες μόνος του με υλικά που μπορεί ελεύθερα να προμηθευτεί ο καθένας από το εμπόριο.

Αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, δηλώνει στο ίδιο δίκτυο πως, ναι μεν πολλά μέλη της Αλ-Κάιντα έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει ιδιοκατασκευές, ωστόσο οι χύτρες ταχύτητος που χρησιμοποιήθηκαν, παραπέμπουν άμεσα σε ενέργειες ακροδεξιών οργανώσεων. Και πιο συγκεκριμένα στον προαναφερθέντα «Μοναχικό Λύκο», έναν ακροδεξιό Αμερικανό ο οποίος συνηθίζει να ανατινάζει κτίρια με τέτοιους αυτοσχέδιους μηχανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή λοιπόν τη φάση των ερευνών, ο «Lone Wolf» δείχνει να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο για τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, οι οποίες κυριολεκτικά βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό.

«Δεν υπάρχει λογική, ας μην προσπαθούμε σώνει και καλά να οδηγηθούμε στον δράστη μέσα από λογικές διαδικασίες», δήλωσε η επικεφαλής των πολιτικών αναλυτών του CNN Gloria Borger, απαντώντας σε ένα κατά τα άλλα αυτονόητο «γιατί» που έρχεται αυτομάτως στο μυαλό κάθε μη διαταραγμένου ανθρώπου.

ΣΣ
Yπενθυμίζεται πως, ως «Μοναχικοί Λύκοι» χαρακτηρίζονται όλοι εκείνοι οι οποίοι προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις ενεργώντας απολύτως μόνοι τους. Κατασκευάζουν τους φονικούς μηχανισμούς μόνοι τους, με απλά υλικά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο και συμβουλευόμενοι διάφορους τσελεμεντέδες που κυκλοφορούν ακόμη και στο διαδίκτυο, μονάχοι τους στη συνέχεια καταστρώνουν το σχέδιο δράσης, -συχνά με εξαιρετικό «επαγγελματισμό»- και τέλος μόνοι τους τοποθετούν και πυροδοτούν τους μηχανισμούς, σκορπώντας τον θάνατο και ικανοποιώντας έτσι την κατά κανόνα διαταραγμένη τους προσωπικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως «Μοναχικοί Λύκοι» έχουν ενεργήσει δεκάδες άτομα και σε όλον τον κόσμο, (Ευρώπη, Μέση Ανατολή Ασία και φυσικά και ΗΠΑ, συνήθως δε, μετά τη σύλληψή τους έχει προκύψει πως είναι ακροδεξιών πεποιθήσεων, χωρίς ωστόσο να είναι σπάνια φαινόμενα δράσης τέτοιου τύπου και από μέλη της Αλ-Κάιντα ή άλλων ανάλογων -θρησκευτικών στη βάση τους- οργανώσεων.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης