Οκτώ κατηγορούμενοι ως πληροφοριοδότες αναγκάζονται να γονατίσουν και αποκεφαλίζονται στο τελευταίο βίντεο του ISIS. Οι εκτελεστές τους υποστηρίζουν ότι παίρνουν εκδίκηση για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τους στο Ιράκ και στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βίντεο αντιπαραβάλλει τη δολοφονία των οκτώ αντρών με υλικό όπου εμφανίζονται νεκροί και βαριά τραυματίες ύστερα από επιθέσεις σε περιοχές υπό τον έλεγχο του ISIS. Οι οκτώ κατηγορούνται ως πληροφοριοδότες που συμμετείχαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του ISIS.

Το επιδέξια μονταρισμένο βίντεο –το οποίο παραπέμπει και σε βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, καθώς περιέχει «προφίλ παίκτη» για καθέναν από τους άτυχους άντρες– πιστεύεται ότι γυρίστηκε στον Ευφράτη.

Τα θύματα, Ιρακινοί και Σύριοι, όλοι τους με δεμένα μάτια και ντυμένοι με κόκκινες φόρμες, οδηγούνται από ένα βαν σε ένα τοπίο καταστροφής, όπου αναγκάζονται να γονατίσουν στη σειρά. Οι μαυροφορεμένοι εκτελεστές, κρατώντας μεγάλα μαχαίρια, στέκονται πίσω τους. H συνέχεια, γνωστή…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Φαίνεται πως οι δημιουργοί του βίντεο θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο για τις τελευταίες αποτρόπαιες πράξεις τους στην καμπάνια των συμμάχων εναντίον του ISISΦαίνεται πως οι δημιουργοί του βίντεο θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο για τις τελευταίες αποτρόπαιες πράξεις τους στην καμπάνια των συμμάχων εναντίον του ISIS, υποστηρίζει η Mail online. Τo νέο βίντεο έρχεται λίγες μέρες μετά την παραγωγή του ISIS που έδειχνε ένα μικρό αγόρι να εκτελεί φερόμενο ως Αραβοϊσραηλινό κατάσκοπο. Άλλο βίντεο, που κυκλοφόρησε παράλληλα, υποτίθεται ότι έδειχνε την εκτέλεση δύο Λιβύων στρατιωτών. Όλα αυτά στο πλαίσιο μιας εκστρατείας τρομοκράτησης των αντιπάλων και προσέλκυσης νέων μελών στις τάξεις του ISIS.

Ο «Ράμπο» που πολεμάει τους τζιχαντιστές

Την ώρα που η ISIS βρίσκεται αντιμέτωπη με την κοινή επίθεση των Ιρακινών δυνάμεων και των μονάδων της Λαϊκής Κινητοποίησης με στόχο την ανακατάληψη της πόλης του Τικρίτ, οι απανταχού Ιρακινοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στους ρωμαλέους ώμους ενός άντρα τον οποίο αποκαλούν «Άγγελο του Θανάτου».

Ο Abu Azrael είναι υποτίθεται θρυλικός διοικητής της ταξιαρχίας του Ιμάμ Αλί, μιας ένοπλης σιιτικής ομάδας που συμμετέχει στις επιχειρήσεις του Τικρίτ. Έχει γίνει καλτ φιγουρά, με τους Ιρακινούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να του αφιερώνουν σελίδες στο Facebook και να διακινούν εικόνες του όπου κραδαίνει τσεκούρια, σπαθιά και άλλα…


Παρότι η πραγματική του ταυτότητα παραμένει ασαφής, τοπικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχει διατελέσει καθηγητής πανεπιστημίου.

To Ισλαμικό Χαλιφάτο δέχεται την υποταγή της Μπόκο Χαράμ

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο αποδέχτηκε τη δήλωση υποταγής της νιγηριανής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, σύμφωνα με νέο ηχητικό μήνυμα. Στο μήνυμα, η γνησιότητα του οποίου δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, εκπρόσωπος του ΙΧ λέει ότι ο σκοπός εγκαθίδρυσης του χαλιφάτου έχει πλέον επεκταθεί στη Δυτική Αφρική.

Την περασμένη εβδομάδα η Μπόκο Χαράμ είπε σε ανάλογο μήνυμά της ότι θέλει να ενταχθεί στο ΙΧ.
Υπενθυμίζεται ότι η Μπόκο Χαράμ ξεκίνησε το 2009 εκστρατεία προκειμένου να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στη βόρεια Νιγηρία. Έκτοτε οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί σε γειτονικά κράτη.

 Τι αναφέρει το ηχητικό μήνυμα

​«Σας ανακοινώνουμε την καλή είδηση της επέκτασης του χαλιφάτου στη Δυτική Αφρική γιατί ο χαλίφης… δέχτηκε την υποταγή των αδελφών μας από τη σουνιτική ομάδα για την προφητεία και την τζιχάντ»Ένας άνδρας ονόματι Mohammed al-Adnani, που δηλώνει εκπρόσωπος του ΙΧ, ακούγεται να λέει: «Σας ανακοινώνουμε την καλή είδηση της επέκτασης του χαλιφάτου στη Δυτική Αφρική γιατί ο χαλίφης… δέχτηκε την υποταγή των αδελφών μας από τη σουνιτική ομάδα για την προφητεία και την τζιχάντ». Ο εκπρόσωπος καλεί επίσης τους μουσουλμάνους να ενωθούν με τους μαχητές στη Δυτική Αφρική και διαψεύδει ότι δυνάμεις του Ιράκ και των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους σημείωσαν πρόσφατα νίκες κατά του ΙΧ στο Ιράκ και στη Συρία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Νιγηριανός πρόεδρος Goodluck Jonathan δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής ότι οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ ταξίδευαν σε στρατόπεδα του ΙΧ για εκπαίδευση. Δεν διευκρίνισε ωστόσο σε ποιες χώρες βρίσκονται αυτά τα στρατόπεδα και πρόσθεσε πως δεν είναι γνωστό πόσο βαθιά συνδέονται οι δύο εξτρεμιστικές ομάδες.

Ξένοι μισθοφόροι πολεμούν την Μπόκο Χάραμ

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Νιγηριανός στρατός, με τη βοήθεια τοπικών συμμάχων, έχει ανακτήσει κάποιες περιοχές από την Μπόκο Χαράμ. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι ξένοι μισθοφόροι, όπως από τη Νότια Αφρική, έχουν μπει στη μάχη κατά της οργάνωσης. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Mike Omeri το διέψευσε μιλώντας στο BBC και διευκρίνισε ότι οι ξένοι εκπαιδεύουν τους Νιγηριανούς στρατιώτες στη χρήση νέων όπλων.

Ο ρεπόρτερ Will Ross μεταδίδει από το Λάγος ότι πρόσφατα αγοράστηκαν πολεμικά αεροπλάνα και τανκς από τη Ν. Αφρική και την πρώην ΕΣΣΔ. Όμως η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι εκπαιδευτές της χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα ως μισθοφόροι, πράγμα παράνομο. Επιπλέον, πολλοί Νιγηριανοί αναρωτιούνται γιατί ο στρατός της χώρας άργησε τόσο να αναλάβει δράση κατά των τζιχαντιστών. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν πολιτικά κίνητρα, καθώς στο τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί εκλογές, οι οποίες καθυστέρησαν κατά έξι εβδομάδες ώστε να πραγματοποιηθεί η αντεπίθεση κατά της Μπόκο Χαράμ.

Διαβάστε ακόμη: Ετοιμάζεται η “ανίερη” συμμαχία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης