Επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη πραγματοποιεί ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, όπου είχε συνάντηση την Πέμπτη το πρωί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράν Εσχάγ Τζαχανγκιρί, ενώ αναμένεται να έχει και άλλες συνομιλίες, που θα θέσουν στο επίκεντρο τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμπάντι έφτασε στην πρωτεύουσα του Ιράν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και έγινε δεκτός από τον Τζαχανγκιρί, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση. Μέσα στην ημέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καθώς και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη του Αμπάντι πραγματοποιείται την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν μια επίθεση εναντίον του τελευταίου προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, ενώ παράλληλα έχουν ανοικτό και ένα άλλο μέτωπο με τους Κούρδους.

Το Ιράν στηρίζει τη Βαγδάτη στη μάχη της κατά του ΙΚ και είχε αντιταχθεί έντονα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με τα επίσημα ιρανικά μέσα, η επίσκεψη του Αμπάντι θα επιτρέψει την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενώ στη διάρκειά της θα συζητηθεί η προοπτική περιφερειακής ενσωμάτωσης του Ιράκ, μόλις η χώρα εκδιώξει από το έδαφός της τους τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός συνοδεύεται από πολλούς υπουργούς, μεταξύ αυτών τους υπουργούς Πετρελαίου, Εσωτερικών, Σχεδιασμού και Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Έπειτα από μια διπλωματική περιοδεία σε πολλές αραβικές χώρες, ο Αμπάντι συναντήθηκε χθες Τετάρτη στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη αυτή συνέβαλε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων του Ιράκ και με την Τουρκία, οι οποίες έχουν βελτιωθεί βασιζόμενες στην κοινή αντίθεση Βαγδάτης και Άγκυρας στην προοπτική δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης