Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

H αντίδραση ενός απλού πολίτη της Φλόριντα δείχνει το μέγεθος της απειλής που πλησιάσει την νότια αυτή πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Προσευχηθείτε για εμάς» είναι οι τρεις λέξεις στο μήνυμα αυτό που εκπέμπει όλη την αγωνία των πολιτών που αναμένουν το χτύπημα του τυφώνα Ίρμα. Ο τυφώνας αναμένεται στις ακτές της Φλόριντα γύρω στις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Ο αμερικανικός στρατός είναι επί ποδός και οι μονάδες ασφαλείας της NASA θωρακίζουν τη θηριώδη βάση εκτοξεύσεων πυραύλων στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε πως θα κινηθεί η Ίρμα σύμφωνα με το National Oceanic and Atmospheric Administration των ΗΠΑ

O κυκλώνας Ίρμα αναμένεται να ενισχυθεί καθώς θ’ απομακρύνεται από την Κούβα κι αναμένεται να παραμείνει ισχυρός, καθώς θα προσεγγίζει την Φλόριντα, σύμφωνα με το εθνικό μετεωρολογικό κέντρο προβλέψεων των ΗΠΑ (NHC).Οι αρχές καλούν περισσότερους από 7 εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τη Φλόριντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το μάτι του κυκλώνα από δορυφόρο 

H Ίρμα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη Φλόριντα, ενώ η πρωτεύουσα Μαϊάμι θυμίζει πόλη – φάντασμα, καθώς άλλοι κάτοικοι εκκενώνουν την περιοχή, και άλλοι έχουν κλειδαμπαρωθεί στα σπίτια τους, αρνούμενοι να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους, παρά τις προειδοποιήσεις για να φύγουν.

O κυβερνήτης της Φλόριντα επιστρατεύει 17.000 εθελοντές για να βοηθήσουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του

Ο Ντόναλντ Τραμπ από τη μεριά του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές, τις οποίες αναμένεται να πλήξει ο ισχυρός κυκλώνας Ίρμα, ώστε να απομακρυνθούν προς ασφαλείς τοποθεσίες.

LIVE από 4 κάμερες στη Φλόριντα και στο Μαϊάμι

Ζωντανά από τη Φλόριντα:

«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» ήταν το tweet που ανήρτησε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Live από το CNN

Το σύστημα Ίρμα, αφού άφησε πίσω του τουλάχιστον 19 νεκρούς στο πέρασμά του από την Καραϊβική, έπληξε την Κούβα στις 06:00 (ώρα Ελλάδος) .

Τα ξημερώματα το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ.

Live από το WPTV

Ακολουθεί ο Χοσέ 

Εν τω μεταξύ, ο τυφώνας Χοσέ, μία τροπική καταιγίδα της κλίμακας 4, αναμένεται σήμερα να περάσει από τα νησιά Λίουαρντ. Ο τυφώνας βρίσκεται σε απόσταση 305 χιλιομέτρων ανατολικά-νοτιοανατολικά από τα βόρεια νησιά Λίουαρντ, με την ταχύτητα των ανέμων που τον συνοδεύουν να φτάνει στα 240 χιλιόμετρα.

Το «μάτι» του τυφώνα αναμένεται να περάσει κοντά ή στα ανατολικά των νησιών σήμερα, ενώ μετά αναμένεται να εξασθενήσει σταδιακά, σύμφωνα με την πρόβλεψη του κέντρου.

Μεξικό: Ο κυκλώνας Κάτια υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα

Παράλληλα υποβαθμίστηκε σε τροπική καιταιγίδα ο κυκλώνας Κάτια, αφού έπληξε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο θέρετρο Τεκολούτλα στην πολιτεία Βερακρούζ στο Μεξικό.Ο κυκλώνας υποβαθμίστηκε ενώ βρισκόταν 175 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βερακρούζ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Τυφώνων. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει με ανακοίνωσή τους ότι ο κυκλώνας ήταν πιθανό να προκαλέσει κατολισθήσεις και πλημμύρες καλώντας τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν την περιοχή.

Τη ζωή τους μέχρι στιγμής έχουν χάσει δύο άτομα καθώς θάφτηκαν μέσα στο σπίτι τους από κατολίσθηση που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βερακρούζ, Τσαλάπα.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Pemex που διατηρεί εγκαταστάσεις γύρω από και στην παραλία της Βερακρούζ, δεν ανακοίνωσε κάποια διακοπή εργασιών λόγω του φαινομένου.
Την ίδια ώρα, το Μεξικό αντιμετωπίζει και τις καταστροφικές συνέπειες του ισχυρού σεισμού 8,2 ρίχτερ. Από τον σεισμό που ήταν ο ισχυρότερος στη χώρα τα τελευταία 80 χρόνια σκοτώθηκαν τουλάχιστον 61 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης