Nύχτα κόλασης. Λίγες ώρες μετά το τέλος της ολιγόωρης εκεχειρίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό της χώρας του να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας έδωσαν εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ να ξεκινήσουν χερσαία επιχείρηση, προκειμένου να χτυπήσουν τα τούνελ των τρομοκρατών που οδηγούν από τη Γάζα στο Ισραήλ» ανέφερε η ανακοίνωση.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν δυνάμεις του πεζικού, τεθωρακισμένα, σώμα του μηχανικού, το πυροβολικό, ενώ θα υπάρχει συνδρομή από την αεροπορία και το ναυτικό.

 Στη Γάζα, την τελευταία ώρα, έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για βαρύ βομβαρδισμό από την ξηρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή την ώρα ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου Apache ρίχνουν πυρά στην παράλια περιοχή της Γάζας. Παράλληλα τεθωρακισμένα οχήματα κινούνται προς τα νότια της πόλης.

Αναφορές κάνουν λόγο για δεκάδες θύματα, τόσο σε νοσοκομεία και τόπους προσευχής, όσο και σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε δημοσιογράφος του δίκτυου Al Jazeera, στην Γάζα υπάρχουν επίσημα ήδη αναφορές για επτά νεκρούς (ανεβάζονταςι τον απολογισμό του τελευταίου δεκαημέρου στους 248 νεκρούς). Κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Ισραηλινός στρατός στη Γάζα «τρεις άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν στην περιοχή Beit Lahiya και άλλοι τρεις στη Rafa ενώ πηγές αναφέρουν ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στο Σετζαϊγέχ.

«Ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί αυτή την ώρα βόρεια της Beit Lahiya. Τανκ έχουν παραταχθεί στη νεκρή ζώνη κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ ενώ υπάρχουν αναφορές και για εισβολή τανκ από τα ανατολικά.Τα σύνορα αυτή την στιγμή δέχονται ισχυρά πυρά από τα άρματα μάχης τα οποία είναι μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά. Έχουν σχεδόν μπει στη Γάζα» αναφέρει η δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Την ίδια ώρα η Χαμάς, μέσω εκπροσώπων της, διεμήνυσαν ότι η επιχείρηση δεν τρομάζει τον Παλαιστίνιο λαό και πως ο ισραηλινός στρατός θα πληρώσει «μεγάλο τίμημα». Σε ανάρτηση του στο Twitter, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η Χαμάς, από τη στιγμή που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση, έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 1.497 ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Ο Osama Hamdan, ηγετικό μέλος της Χαμάς κατήγγειλε σε δηλώσεις που έκανε στο Al Jazeera, το Ισραήλ για «άγνοια» ενώ διαμήνυσε ότι η Χαμάς θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της

To Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιστρατεύσει στις επιχειρήσεις επιπλέον 18.000 έφεδρους στρατιώτες ανεβάζοντας τις Ισραηλινές δυνάμεις σε 65.000 στρατιώτες.

Το Τελ Αβίβ κάλεσε τους ξένους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους, ειδικά αυτά που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη. Σύμφωνα με το Reuters, εκκενώθηκε ήδη η γαλλική πρεσβεία και οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο κτήριο του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Δημοσιογράφοι εγκαταλείπουν το ξενοδοχείο τους

Έκκληση ΗΠΑ για τους αμάχους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ισραήλ να μεριμνήσει για να μην σκοτωθεί άμαχος πληθυσμός. Παλαιστινιακή αμάχων.

«Παροτρύνουμε και τις δύο πλευρές να κάνουν ό, τι μπορούν για να προστατεύσουν τους αμάχους», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Jen Psaki, ενώ καταδίκασε και τις «αδιάκριτες επιθέσεις με ρουκέτες» της Χαμάς.

Καταγγελία ΟΗΕ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταγγέλει ότι 22.900 Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν μεταβεί σε καταφύγια του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν άμεση ανάγκη από φαγητό. Παράλληλα στοχεία που έδωσε ο Οργανισμός στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι  στη Γάζα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα σπίτια 1.780 οικογενειών (10.600 ατόμων).

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Mουν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έναρξη ισραηλινής χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση μέσω του στρατού στη σύγκρουση αυτή», είπε. «Λυπούμαι γιατί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τόσο από την πλευρά μου όσο και από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, μία ήδη επικίνδυνη διαμάχη έχει κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο»

Ο Μπαν έκανε έκκληση προς την κυβέρνηση του Ισραήλ να «κάνει περισσότερα» ώστε να αποτρέψει την απώλεια αθώων ζωών.

Παρακολουθήστε live του ABC:


ABC News | ABC Sports News

Η επιδρομή του 2008

Η προηγούμενη ισραηλινή επιδρομή εναντίον της Γάζας, είχε αρχίσει με βομβαρδισμούς στις 27 Δεκεμβρίου 2008 και στις 3 Ιανουαρίου συνέχισε με χερσαία επιχείρηση για να τερματιστεί μετά από τρεις εβδομάδες στις 18 Ιανουαρίου 2009, με μονομερή κατάπαυση του πυρός.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, είχαν υποχρεωθεί να αποχωρήσουν από τις συνοικίες της Γάζας που είχαν καταλάβει, λόγω της διεθνούς κατακραυγής. Κατά τις επιχειρήσεις εκείνες είχαν σκοτωθεί 1.417 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί στρατιώτες (τέσσερις κατά λάθος, από φίλια πυρά).

Οι ισραηλινοί είχαν ανακοινώσει τότε, πως είχαν καταστρέψει τους περισσότερους εκτοξευτήρες ρουκετών των παλαιστίνιων.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ειδική αποστολή του ΟΗΕ με επικεφαλής τον νοτιοαφρικανό δικαστή Richard Goldstone, είχε αποφανθεί πως τόσο οι Παλαιστίνιοι μαχητές, όσο και οι ισραηλινοί στρατιώτες ήταν υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης