«Υπάρχουν τα αναγκαία περιθώρια για τη συνεργασία με τους Πεντάστερους», δηλώνει ο βουλευτής του αριστερού κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι, Εράσμο Παλατσότο, ο οποίος θεωρεί ότι στη συνεργασία αυτή, θα πρέπει να πάρει μέρος και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, αφού πρώτα ο Ματέο Ρέντσι εγκαταλείψει οριστικά την ηγεσία του. Παράλληλα, ο Παλατσότο έχει επίγνωση του ότι η ιταλική αριστερά πρέπει να ξεκινήσει μια βαθιά πολιτική και στρατηγική ανάλυση, και να δώσει στους πολίτες πιο ριζοσπαστικές απαντήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πολιτικό μέλλον της χώρας και μια ενδεχόμενη συνεργασία με τα Πέντε Αστέρια, ο Ιταλός βουλευτής της Αριστεράς τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι τα Πέντε Αστέρια κέρδισαν τις εκλογές, διότι είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Και θεωρώ ότι ως μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη, εμείς της Αριστεράς είμαστε υποχρεωμένοι να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις τους. Προτιμώ σαφώς να εργαστώ για να υπάρξει μια κυβέρνηση με τα Πέντε Αστέρια, από το να σπρώξουμε το κίνημα αυτό στην αγκαλιά της Λέγκα. Αυτό θα ήταν πραγματικό δράμα για την Ιταλία. Πιστεύω ότι υπάρχουν τα αναγκαία περιθώρια για συνεργασία με τους “Πεντάστερους”. Πρέπει να γίνει, βέβαια, βάσει ενός προγράμματος, με μια σοβαρή πολιτική συμφωνία. Και εκείνοι, ασφαλώς, καλούνται να αποδείξουν, τώρα, αν θέλουν να εργασθούν υπεύθυνα ή αν σκοπεύουν να διατηρήσουν ένα κλίμα διαρκούς προεκλογικής εκστρατείας».

Σε σχέση με το αποτέλεσμα της αριστερής δύναμης Ελεύθεροι και Ίσοι, η οποία δεν ξεπέρασε το 3,4% στις εκλογές, αλλά και την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Εράσμο Παλατσότο πιστεύει ότι χρειάζεται προβληματισμός αλλά και δράση. Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίζει:

«Πρέπει να προβληματισθούμε σοβαρά και να καταλάβουμε για ποιο λόγο η κοινωνική δυσαρέσκεια που υπάρχει στην Ιταλία, δεν μπόρεσε να εκφραστεί από την Αριστερά. Προφανώς, τα περασμένα χρόνια δεν σταθήκαμε ικανοί να κατανοήσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα της κοινωνίας μας. Πολλοί βρέθηκαν πιο κοντά στο σύστημα εξουσίας, απ’ ότι στα αιτήματα αλλαγής του. Αυτό ισχύει, φυσικά και για την “Αριστερά των μεταρρυθμιστών”, η οποία κυβέρνησε τη χώρα και φέρει πολλές ευθύνες για την κατάστασή της. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει μετατραπεί σε πολιτική δύναμη του establishment, και όχι των ευάλωτων πολιτών. Aλλά είναι γεγονός ότι και εμείς, του αριστερού κινήματος Ελεύθεροι και Ίσοι, δεν καταφέραμε – μέσα σε λίγους μήνες από την ίδρυσή μας – να κάνουμε αντιληπτές κάποιες αλλαγές στην πορεία πλεύσης. Επαναλαμβάνω: υπάρχει ένα σοβαρό αίτημα αλλαγής, το οποίο δεν σταθήκαμε ικανοί να ερμηνεύσουμε. Πιστεύω ότι οι προτάσεις μας δεν περιέχουν την αναγκαία δόση ριζοσπαστικότητας που απαιτείται για να μπορέσει να αλλάξει, όντως, η κοινωνική μας πραγματικότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σικελός βουλευτής κρίνει πολύ αυστηρά τον Ματέο Ρέντσι και θεωρεί ότι δεν πρέπει να συνεχίσει να ελέγχει το Δημοκρατικό Κόμμα. Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Πιστεύω ότι πρόκειται για τσαρλατάνο. Υπέβαλε μια παραίτηση η οποία δεν είναι πλήρης παραίτηση και επιχειρεί ακόμη να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Θεωρώ ότι αν το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να επιβιώσει, πρέπει να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο γρήγορα την περίοδο Ρέντσι. Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι να κατακερματισθεί. Ένας διάλογος ανάμεσα σε εμάς, στα Πέντε Αστέρια και στο Δημοκρατικό Κόμμα με στόχο τη σύσταση νέας κυβέρνησης, μόνο καλό μπορεί να κάνει στη χώρα. Αλλά πρόκειται για μια προσπάθεια που ο Ρέντσι θέλει να μπλοκάρει».

Σε σχέση, τέλος, με τις άμεσες προτεραιότητες για την ιταλική αριστερά, ο Εράσμο Παλατσότο εκφράζει την άποψη ότι η όποια νέα προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από τη μείωση των ανισοτήτων και υπογραμμίζει:

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να εργαστούμε, πρώτα απ’ όλα, για να μειωθούν οι ανισότητες στην χώρα. Με δημόσιες επενδύσεις ικανές να τονώσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Πρέπει να στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος για να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη φτώχεια και την πληγή της ανεργίας. Τάσσομαι υπέρ του “εισοδήματος του πολίτη” για τους άνεργους που προτείνουν τα Πέντε Αστέρια. Παράλληλα, βέβαια, απαιτείται ένα ισχυρό σχέδιο για επενδύσεις του δημοσίου, ώστε να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία μας και για να μην προκαλέσει, το εισόδημα του πολίτη, «τρύπα» στα δημοσιονομικά. Πρέπει να στηρίξουμε οικονομικά τους πολίτες, αλλά και να δημιουργήσουμε ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης