Τελετή για να τιμηθεί η μνήμη του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Άλντο Μόρο, 40 χρόνια μετά την απαγωγή του από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα κατέθεσε στεφάνι ακριβώς στο σημείο της οδού Μάριο Φάνι, στο οποίο οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ και δολοφόνησαν τους πέντε άνδρες της σωματοφυλακής του Μόρο και απήγαγαν τον τότε πρόεδρο της Χριστιανικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πριν από σαράντα χρόνια, η ιταλική αβασίλευτη Δημοκρατία δέχθηκε την σκληρότερη επίθεση της ιστορίας της. Η χώρα τιμά έναν μεγάλο ηγέτη και τους αστυνομικούς και καραμπινιέρους της σωματοφυλακής του», έγραψε στο Twitter o Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Φράνκο Γκαμπεριέλι τόνισε όμως ότι «είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται αναφορά σε “ιθύνοντες των Ερυθρών Ταξιαρχιών”, διότι στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αποκαλούνται “εγκληματίες και τρομοκράτες”». Διαφορετικά, σύμφωνα με τον Γκαμπεριέλι, «μπορεί να υπάρξει μια διεστραμμένη ανατροπή και σύγχυση ρόλων και ευθυνών».

Ο Άλντο Μόρο δολοφονήθηκε από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες 55 ημέρες μετά την απαγωγή του, όταν ολοκληρώθηκε η «δίκη» στην οποία τον υπέβαλαν οι τρομοκράτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, πάντως, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες, στην όλη αυτή τραγική ιστορία παραμένουν πολλά σκοτεινά σημεία: από τον ρόλο των ξένων μυστικών υπηρεσιών, μέχρι και τυχόν παρείσδυση ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας στις Ερυθρές Ταξιαρχίες, αλλά και το αν οι έρευνες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση του Μόρο -όσο ήταν ακόμη ζωντανός- έγιναν με τον πιο λογικό και αποτελεσματικό τρόπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης