Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε σήμερα από τη Γενεύη τη Βόρεια Κορέα να μην εκτοξεύσει έναν πύραυλό για να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, ενώ αρκετές χώρες της περιοχής είναι σε επιφυλακή για μια επικείμενη εκτόξευση του πυραύλου, του οποίου το βεληνεκές του επιτρέπει να πετά πάνω ή κοντά στα εδάφη τους.

«Ελπίζω ότι οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας θα ακούσουν τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Μπαν Γκι-Μουν σε συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκτοξεύσει έναν πύραυλο Unha-3 από τις 12 έως τις 16 Απριλίου, μεταξύ 01:00 και 06:00 (ώρες Ελλάδας) για να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο γεωσκόπησης.

Το καθεστώς λέει ότι ο δορυφόρος είναι για μη στρατιωτική χρήση, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους Νότια Κορέα και Ιαπωνία υποψιάζονται ότι στην πραγματικότητα πρόκειται να κάνει μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Για τον Μπαν Γκι-Μουν, «αυτό είναι σαφώς μια παραβίαση της απόφασης 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας», που υιοθετήθηκε το 2009 και η οποία απαιτεί από τη Βόρεια Κορέα να μην πραγματοποιήσει καμία άλλη πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και όταν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει στην εκτόξευση αυτού του πυραύλου ή δορυφόρου, νομίζω ότι τα κράτη μέλη θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης