Σάλος έχει προκληθεί στην αμερικανική κοινή γνώμη, από το «σνομπάρισμα» (όρος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στον αμερικανικό Τύπο σήμερα) του Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της ανατολικής κινεζικής πόλης «Hangzhou», λίγο πριν την έναρξη της G20.

Πιο συγκεκριμένα οι αρχές της Κίνας κατηγορούνται ότι ενήργησαν «για την παροχή διπλωματικής επίπληξης στον Μπαράκ Ομπάμα» αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έβρισκε τρόπο, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, να κατέβει από το αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής άφιξής του στο κινεζικό αεροδρόμιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κινεζικές αρχές είχαν στρώσει κόκκινο χαλί για όλους τους ηγέτες (πλην του Μπαράκ Ομπάμα), συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρένδα Μόδι, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χε, της Καγκελαρίου Μέρκελ και του νέου προέδρου της Βραζιλίας, Μισέλ Τεμέρ, καθώς και της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι που προσγειώθηκαν το πρωί της Κυριακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά ο ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, αναγκάστηκε να αποβιβαστεί από το «Air Force One» μέσω μιας εξόδου που χρησιμοποιείται κανονικά ως έξοδος κινδύνου (σε περιπτώσεις που κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ) και η οποία βρίσκεται στην κοιλιά του αεροπλάνου. Ο λόγος ήταν ότι οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου δεν προσέφεραν τελικώς, καμία διευκόλυνση ούτως ώστε η αποβίβαση να γίνει κανονικά από το μπροστινό μέρος του αεροσκάφους.

Έτσι τα επιτελικά στελέχη του Προέδρου των ΗΠΑ αναζητούσαν λύσεις προκειμένου να βρεθεί μια εναλλακτική έξοδος (!)

Όταν ο Ομπάμα κατέβηκε από το αεροσκάφος, Κινέζος αξιωματούχος, ακούγεται σε βίντεο να φωνάζει: «Αυτή είναι η χώρα μας! Αυτό είναι το αεροδρόμιο μας» και ούτε αυτό θεωρείται τυχαίο γεγονός στις ΗΠΑ.

«Η υποδοχή που έτυχε ο Πρόεδρος Ομπάμα και το επιτελείο του το Σάββατο το απόγευμα ήταν υποδοχή με κινεζικά χτυπήματα που άφησαν μώλωπες» αναφέρουν σε σημερινό πρωτοσέλιδο οι New York Times.

Ο Ζόρζε Γκουαγιάρδο πρώην πρεσβευτής του Μεξικού στην Κίνα, είπε ότι ήταν υποψιασμένος, για μία άσχημη υποδοχή αλλά δε φανταζόταν ποτέ ότι θα γινόταν κάτι τόσο «χτυπητό» από τους Κινέζους αξιωματούχους.

«Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι όλα αυτά ήταν κανονισμένα και ήταν μέρος μιας συγκροτημένης προσπάθειας για περιφρόνησή του. Αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν ποτέ κατά λάθος. Μπορεί βέβαια να περίμενα κάτι θα συνέβαινε αλλά όχι ακριβώς αυτό. Πάντως σας λέω ότι τίποτε δεν είναι τυχαίο διότι οι Κινέζοι δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη» αναφέρει ο Γκουαγιάρδο, ο οποίος φιλοξένησε τους προέδρους Ενρίκε Πένα Νιέτο και Φελίπε Καλντερόν στο Προξενείο, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Πεκίνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian».

«Έχω ασχοληθεί εκτενώς με τους Κινέζους για έξι χρόνια. Έχω περάσει από αυτό το στάδιο. Μιλάμε για προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς. Άλλωστε μια φορά πήγαμε μαζί με τον Κινέζο Πρόεδρο Κσι Τζίνπινγκ στο Μεξικό. Και υποδέχθηκα δύο προέδρους του Μεξικού, στην Κίνα. Ξέρω ακριβώς λοιπόν, πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα. Είναι μελετημένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια σε όλα. Και δεν γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει λάθος. Διότι απλά δεν γίνεται», τονίζει ο πρώην διπλωμάτης, ο οποίος ήταν πρεσβευτής του Μεξικού από το 2007 έως το 2013 στην Κίνα και προσθέτει: «Είναι μια προσβολή. Είναι ένας τρόπος για να πούνε: «Ξέρεις, δεν είσαι κάτι σημαντικό ειδικά για εμάς. Αυτή η νοοτροπία είναι δυστυχώς, μέρος της νέας κινεζικής αλαζονείας. Είναι μέρος της αναμόχλευσης στοιχειών κινεζικού εθνικισμού. Δηλαδή αυτό που έγινε είναι σαν να λες στον Ομπάμα: «Η Κίνα αντιστέκεται στην υπερδύναμη».

Από την άλλη, η εξήγηση που δίνουν αμερικανοί διπλωμάτες στο γιατί μπορεί να συνέβη αυτό το περιστατικό, είναι ότι ο Κσι Τζίνπινγκ παίζει, όπως εικάζουν, το «ισχυρό του εθνικιστικό χαρτί» προκειμένου να κάνει τους Αμερικανούς «να μοιάζουν πλέον αδύναμοι και ανίσχυροι» μπροστά του.


Η Κίνα έχει εμπλακεί σε εδαφικές διαφορές με αρκετές χώρες τόσο στην Ανατολική όσο και στη Νότια Σινική Θάλασσα με τις ΗΠΑ να αξιώνουν την «άμεση και οριστική διακοπή» των εργασιών κατασκευής τεχνητών νησιών στη Νότια Σινική Θάλασσα και των εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή. 


 
Ο Μπιλ Μπίσοπ Αμερικανός εμπειρογνώμονας και συγγραφέας των «blogs Sinocism» (μεταφρασμένα και στην κινεζική γλώσσα) που έζησε στο Πεκίνο την περίοδο 2005-2015 δείχνει σίγουρος, ότι όλα ήταν προσχεδιασμένα. «Αυτό ήθελαν. Σας λέω εγώ. Σκέφτηκαν λοιπόν. Να τι μπορούμε να κάνουμε. Να βγει ο Ομπάμα από το «πίσω μέρος του αεροσκάφους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε αποδείξεις θα έλεγε κάποιος, όμως όταν προετοιμάζεις μια σύνοδο όπως αυτή των G20, εδώ και ένα χρόνο, δεν μπορεί να μην έχεις μεριμνήσει για το πώς θα κατέβει ένας πρόεδρος κράτους από το αεροπλάνο»
«Κοιτάξτε» συνέχισε, «δεν έχουμε αποδείξεις θα έλεγε κάποιος, όμως όταν προετοιμάζεις μια σύνοδο όπως αυτή των G20, εδώ και ένα χρόνο, δεν μπορεί να μην έχεις μεριμνήσει για το πώς θα κατέβει ένας πρόεδρος κράτους από το αεροπλάνο».

Ένας Κινέζος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών που συμμετείχε στον προγραμματισμό της συγκεκριμένης επίσκεψης, αρνήθηκε ότι το θέμα που δημιουργήθηκε ήταν προσχεδιασμένο, όπως ανέφερε ο ίδιος με δηλώσεις του στην «South China Morning Post». Όπως είπε, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ ήταν αυτή που αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τη συνηθισμένη –σε τέτοιες περιπτώσεις- σκάλα με το κόκκινο χαλί.


Η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Σούζαν Ράιτ από την πλευρά της δήλωσε: «Εξεπλάγην για το χειρισμό της άφιξης του προέδρου Ομπάμα από τις κινεζικές αρχές, αλλά αυτά συμβαίνουν»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως, όταν ρωτήθηκε λίγο αργότερα στο περιθώριο της συνάντησής του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, έδωσε την ακόλουθη διπλωματική απάντηση: «Δε θέλω να πω πολλά για να μη το κάνουμε θέμα. Εμείς δεν αρνηθήκαμε κάτι. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά σε εμάς. Έχει συμβεί κι άλλες φορές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Τίποτα από αυτά όμως δεν μπορεί να μας αποπροσανατολίσει και να χαλάσει τη σχέση μας με την Κίνα, με την οποία πρέπει να έχουμε καλή συνεργασία για το καλό της ανθρωπότητας. Ίσως όμως από την άλλη οι κινεζικές αρχές, να αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος της αντιπροσωπείας των επιτελικών στελεχών μας και γι’ αυτό να έγινε μία λάθος εκτίμηση. Έχουμε άλλωστε πολλά αεροπλάνα, πολλά ελικόπτερα, πολλά αυτοκίνητα και πολλούς ανθρώπους. Και γι’ αυτό μερικές φορές όλο αυτό μπορεί να φαίνεται σε κάποιον… βουνό».

Η σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Σούζαν Ράιτ από την πλευρά της δήλωσε: «Εξεπλάγην για το χειρισμό της άφιξης του προέδρου Ομπάμα από τις κινεζικές αρχές, αλλά αυτά συμβαίνουν».

Η εφημερίδα New York Times, πάντως δήλωσε ότι η Ράις ήταν «ενοχλημένη» από το γεγονός ότι ο πρόεδρος είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει το «Air Force One» μέσω μιας πόρτας που κανονικά προορίζεται για πύλη εξόδου, σε ταξίδια με δείκτη υψηλής επικινδυνότητος, σε μέρη όπως το Αφγανιστάν.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης