Φάλαγγα 40 γαλλικών τεθωρακισμένων από την Ακτή Ελεφαντοστού έφτασε στη διάρκεια της νύχτας στο Μπαμάκο, πρωτεύουσα του Μάλι, για να ενισχύσει τις δυνάμεις που μάχονται κατά των ισλαμιστών ανταρτών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα.

Τα οχήματα – ως επί το πλείστον ελαφρά τεθωρακισμένα τύπου Sagaie που ανήκουν στη δύναμη Licorne με έδρα το Αμπιτζάν – έφτασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπαμάκο στις 03.00 το πρωί (τοπική ώρα), όπως διευκρίνισε ο λοχαγός Πιέρ Κουγιό. Πρόσθεσε πως τα τεθωρακισμένα θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα του Μάλι, προτού χρησιμοποιηθούν στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών, οι οποίοι εδώ και 9 μήνες ελέγχουν τις βόρειες περιοχές της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός της Γαλλίας για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Αλέν Βινταλίς, έκανε λόγο για «ελάχιστη κινητοποίηση» και για «λυπηρή απουσία» της Ευρώπης από το Μάλι, όπου η Γαλλία έχει ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να ανακόψει την πορεία των ισλαμιστών ανταρτών. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Γαλλία είναι μόνη της, όμως βλέπουμε ελάχιστη κινητοποίηση στην Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός.

«Θα υπάρξουν συναντήσεις και ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η Γαλλία δεν επέλεξε να κινητοποιηθεί από μόνη της, υπήρξαν γεγονότα που της το υπαγόρευσαν». Τη Δευτέρα, η Κάθριν Άστον, η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, ανακοίνωσε την έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πιθανότατα θα λάβει χώρα την Πέμπτη και θα έχει ως βασικό θέμα την κρίση στο Μάλι.

Το Βέλγιο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να στείλει δύο αεροσκάφη C -130 και ένα ιατρικό ελικόπτερο, για να στηρίξει τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης