Σε μείωση προσωπικού θα προχωρήσουν μεγάλες γερμανικές τράπεζες, ενώ οι πιο δραστικές περικοπές αναμένεται να γίνουν στην Commerzbank, όπου προβλέπεται να καταργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, θα καταργήσει έως 6.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2016. Επιπλέον, εξετάζεται η κατάργηση άλλων 1.200 θέσεων εργασίας σε θυγατρική της Commerzbank για την παροχή στεγαστικών δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περικοπές θα γίνουν κυρίως στον κλάδο της λιανικής τραπεζικής, όπου θα απολυθεί ο ένας στους τρεις εργαζόμενους. Ήδη τον Νοέμβριο του 2012 ο επικεφαλής της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, είχε κάνει λόγο για απολύσεις, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς. Πάντως η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει ότι θα προσπαθήσει να κατανείμει τις απολύσεις κατά τέτοιον τρόπο, ώστε κάθε χρόνο να μην αποχωρεί πάνω από το 3% των εργαζομένων στην τράπεζα, ποσοστό που ούτως ή άλλως αντιστοιχεί στα συνήθη ποσοστά αποχώρησης.

Συνολικά η Commerzbank επιδιώκει να μειώσει το προσωπικό της κατά τουλάχιστον 12%. Σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας επιβαρύνονται από το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, αλλά και την παλαιότερη συγχώνευση με την Dresdner Bank, κατά την οποία πάντως είχαν ήδη αποχωρήσει 9.000 εργαζόμενοι. Όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, η Commerzbank έλαβε οικονομική βοήθεια 18 δισ. ευρώ από το γερμανικό κράτος, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα το 25% των μετοχών της τράπεζας.

«Λουκέτο» στην τράπεζα της Allianz

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή η ασφαλιστική εταιρία Allianz ανακοίνωσε ότι στις 30 Ιουνίου θα κλείσει οριστικά η Allianz Bank, θυγατρική εταιρία του ομίλου για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών. Η τράπεζα είχε ιδρυθεί το 2009 με στόχο να προσφέρει μέσω των πωλητών της μητρικής εταιρίας και υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής, μαζί με τα συνήθη ασφαλιστικά προϊόντα. Το επενδυτικό σχέδιο προέβλεπε ότι κάθε χρόνο η τράπεζα θα αποκτούσε 100.000 νέους πελάτες και το 2014 θα σημείωνε για πρώτη φορά κέρδη.

Σύμφωνα με τον Αντρέ Μόσνερ, μέλος του Δ.Σ. της Allianz, η μη εκπλήρωση στόχων οφείλεται κυρίως στη χρηματοπιστωτική κρίση και την πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες. «Πρέπει να καταργήσουμε 450 θέσεις εργασίας. Θα προσπαθήσουμε βέβαια να βρούμε μία άλλη απασχόληση (στον όμιλο) για τους συνεργάτες μας, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και τις απολύσεις» λέει ο Μόσνερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, εκπρόσωποι των εργαζομένων κατηγορούν τη διοίκηση της Allianz Bank ότι από την ίδρυσή της δεν έχει διαφημίσει καν τις υπηρεσίες της τράπεζας, με αποτέλεσμα η κερδοφορία να θεωρείται ανέφικτη. Συνολικά η «περιπέτεια» της τράπεζας στοίχισε στον όμιλο Allianz περίπου 400 εκ. ευρώ.

«Γιατί τώρα;»

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής τηλεόρασης και η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, πρόκειται γα καταργήσει 2.500 θέσεις εργασίας, ενώ άλλες 1.000 απολύσεις θα γίνουν στην Hypo Vereinsbank. Από το 2002 ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις γερμανικές τράπεζες έχει μειωθεί από 775.000 σε 654.000. Η συρρίκνωση αναμένεται να συνεχιστεί, ιδιαίτερα στη λιανική τραπεζική, καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες κάνουν τις συναλλαγές τους online και χωρίς να στριμώχνονται στα γκισέ.

Επιπλέον, η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει το άλλοτε ιδιαίτερα κερδοφόρο κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής, ενώ νέες νομοθετικές παρεμβάσεις επιβάλλουν στα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Με άλλα λόγια: με λιγότερα ίδια κεφάλαια οι τράπεζες καλούνται να επιτύχουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για την συρρίκνωση των τραπεζών είναι άλλος, επισημαίνει στη γερμανική τηλεόραση ο καθηγητής τραπεζικής στο πανεπιστήμιο του Χόενχαϊμ, Χανς Πέτερ Μπούργκχοφ: «Αν δείτε τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα διαπιστώσετε ότι συνεχώς συρρικνώνονται. Για παράδειγμα η Commerzbank έχει σήμερα τον κύκλο εργασιών που είχε και πριν από τη συγχώνευσή της με την ιδίου μεγέθους Dresdner Bank» λέει ο Μπούργκχοφ.

Το ότι οι τράπεζες διαλέγουν τη σημερινή συγκυρία για να ανακοινώσουν απολύσεις δεν είναι σύμπτωση, λέει στην Süddeutsche Zeitung ο Μάρτιν Φάουστ, καθηγητής στο School of Finance and Economics της Φρανκφούρτης. «Οι τράπεζες περίμεναν να δουν μήπως πλησιάζει το τέλος της κρίσης, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής» λέει ο Φάουστ και συμπληρώνει: «Υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος: αυτές τις μέρες γίνονται οι ισολογισμοί για το 2012, οπότε για τις τράπεζες είναι μια ευκαιρία να περάσουν τα έξοδα της αναδιάρθρωσής τους, για παράδειγμα τις αποζημιώσεις στον ισολογισμό της περασμένης χρονιάς».

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης