Περισσότεροι από 1500 μαθητές και σπουδαστές από χώρες της ανατολικής και της Βόρειας Ευρώπης, συμμετείχαν στην 22η Βιο-Ολυμπιάδα των Νέων, που διοργάνωσε επιτυχώς, η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής στην Αγία Πετρούπολη, τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, το Πολυτεχνείο Μεγάλος Πέτρος της Αγίας Πετρούπολης, το Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης για τα Φυτικά Πολυμερή και το Διαπεριφερειακό Οικολογικό Κέντρο Περιοχής Βαλτικής και Λαντόγκα.

Οι ‘Βιο-Ολυμπιάδες των Νέων’ διεξάγονται εδώ και 22 συναπτά έτη, με την συμμετοχή πάνω από 25000 νέων ως σήμερα, σε μελέτες και έρευνες για το περιβάλλον και σε προγράμματα για τον πολιτισμό και την τέχνη. Η πολυετής αυτή προσπάθεια δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την άοκνη και πολύτιμη προσφορά του Καθ. Alexander Shishkin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν στο Επιστημονικό Κέντρο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης, στο Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης για τα Φυτικά Πολυμερή.

Το φετινό πρόγραμμα περιείχε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως επιστημονικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, διαγωνισμούς, εκθέσεις φωτογραφίας και χειροτεχνίας, επισκέψεις στα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, με κεντρικό άξονα τον βιοπολιτισμό. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν πρωτότυπες εργασίες αναφορικά με:

 Καινοτόμες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος
 Βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των περιβαλλοντικών εφαρμογών
 Την προώθηση της διεθνούς περιβαλλοντικής συνεργασίας και βιοπολιτικής
 Την προώθηση του βιοπολιτισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελετή απονομής των διπλωμάτων έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, με την συμμετοχή των Πρυτάνεων των συνεργαζόμενων ιδρυμάτων, ακαδημαϊκών, καθηγητών και άλλων προσωπικοτήτων.

Τέχνη και τεχνολογία

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής ενθάρρυνε και φέτος τους συμμετέχοντες να διερευνήσουν τη συμβολή της τέχνης και της τεχνολογίας στην προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε κάθε δημιουργικό τομέα, όπως στη μουσική, στο θέατρο, στο χορό και στις εικαστικές τέχνες.

Συμβολή στην κατανόηση του βιοπολιτισμού

Ο πολυετής θεσμός των Βιο-Ολυμπιάδων, αποτελεί έναν εκπαιδευτικό φάρο για την καλλιέργεια των αξιών του βίου και ενισχύεται με τις ‘Σχολές του Βίου’(που πραγματοποιούνται επίσης κάθε χρόνο στην Αγία Πετρούπολη από το 1992, προετοιμάζοντας τους νεαρούς μαθητές και σπουδαστές για την συμμετοχή τους στις Βιο-Ολυμπιάδες).

Ο βιοπολιτισμός δεν γνωρίζει σύνορα και κινητοποιεί κάθε δημιουργική διάσταση για την προστασία του βίου στον πλανήτη μας. Οι Βιο-Ολυμπιάδες των Νέων συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του βιοπολιτισμού ως μοχλού της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα αποφέρει καρπούς σε βάθος χρόνου, διασφαλίζοντας τις μελλοντικές γενιές.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης