Παρότι οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια είχαν πλέον εξανεμιστεί το βράδυ της Κυριακής, πέντε ημέρες μετά τον σεισμό των 7,1 βαθμών, ο οποίος σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Αρχών στοίχισε τη ζωή 319 ανθρώπων στο Μεξικό, τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές συνέχιζαν με πείσμα τις έρευνές τους.

Οι κηδείες, οι αγρυπνίες και οι τελετές για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα διαδέχονται η μία την άλλη από την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ιδιωτικό σχολείο Ενρίκε Ρεμπσαμέν, όπου έχασαν τη ζωή τους 19 παιδιά κι έξι ενήλικοι, ο στρατός συνέχιζε την έρευνα για να βρεθεί μία εργαζόμενη.

Έπειτα από πολύωρες έρευνες σε μια πολυκατοικία, όχι πολύ μακριά από εκεί, στην Τλάλπαν, στο νότιο τμήμα της μεξικανικής πρωτεύουσας, οι διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν μόνο ένα πτώμα το πρωί της Κυριακής.

Ο απολογισμός των νεκρών του σεισμού της 19ης Σεπτεμβρίου ανέβηκε μετά το μεσημέρι της Κυριακής στους 319, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον ζούσαν στην πρωτεύουσα, μια μεγαλούπολη 20 εκατομμυρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τρεις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό ανασύρθηκαν από τα κτήρια που είχαν καταρρεύσει 69 πτώματα. Αλλά από την Παρασκευή τα σωστικά συνεργεία και οι εθελοντές δεν βρίσκουν παρά μόνο πτώματα.

Οι Αρχές, μέχρι και ο πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, προσπαθούν να καθησυχάσουν τις οικογένειες επαναλαμβάνοντας εδώ και μέρες ότι σε κανένα από τα κτήρια που κατέρρευσαν δεν θα αρχίσουν εργασίες κατεδάφισης ή απομάκρυνσης των συντριμμιών πριν ανασυρθούν όλοι οι αγνοούμενοι.

Ξένα σωστικά συνεργεία -Αμερικανοί, Ισπανοί, Ισραηλινοί, Ιάπωνες- συνεχίζουν το έργο τους στο πλευρό των Μεξικανών με ειδικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένα σκυλιά.

Στη συνοικία Ρόμα οι έρευνες συνεχίζονταν στα συντρίμμια ενός πολυώροφου κτηρίου, όπου στεγάζονταν γραφεία. Στους δρόμους γύρω από το σημείο, όπου λειτουργούν πολλά μπαρ και εστιατόρια, επικρατούσε μια ασυνήθιστη ησυχία το Σαββατοκύριακο.

Η αλληλεγγύη που έκανε πολλούς να νιώσουν περηφάνια στο Μεξικό από την Τρίτη συνεχίζει να εκδηλώνεται στη χώρα, όπου διανέμονταν σε διάφορα σημεία τρόφιμα, αλλά και εργαλεία για να βοηθήσει όποιος ήθελε στις έρευνες.

Διακόπτοντας την πένθιμη αλληλουχία των μακάβριων ειδήσεων, ένα μικρό, λευκό σκυλί Σνάουζερ, που φαινόταν καλά, διασώθηκε από τα συντρίμμια την Κυριακή από το ιαπωνικό σωστικό συνεργείο στην Τλάλπαν.

Παρότι σιγά σιγά η ζωή επανέρχεται σε κάπως πιο φυσιολογικούς ρυθμούς, οι περισσότεροι Μεξικανοί δυσκολεύονται να κρύψουν το άγχος τους, εν μέσω μετασεισμών και νέων σεισμών στη χώρα, η οποία βρίσκεται πάνω από πέντε τεμνόμενες τεκτονικές πλάκες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης