Τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου δραστηριοποιούνται μαχητές Κατσίν, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Μιανμάρ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η κατάπαυση του πυρός, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός πλαισίου διαλόγου το οποίο θα ενισχύσει τις πιθανότητες επίτευξης μιας ειρηνικής λύσης στη χρόνια διαμάχη ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, τέθηκε σε ισχύ στις 06.00 το πρωί, τοπική ώρα (01.30 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας). Δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού είχαν εξαπολύσει ένα κύμα επιθέσεων τον προηγούμενο μήνα, για πρώτη φορά από τα μέσα του 2011 όταν και η εκεχειρία, διάρκειας 17 ετών, έπαψε να ισχύει.

Στις 14 Ιανουαρίου, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Λάιζα, προπύργιο της «Οργάνωσης για την Ανεξαρτησία του Κατσίν» (KIO), τα πρώτα θύματα από την έναρξη των επιχειρήσεων οι οποίες περιελάμβανα μεταξύ άλλων αεροπορικές επιδρομές και βολές πυροβολικού. Εκτιμάται ότι χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, την ίδια στιγμή που ο Ο.Η.Ε. κατηγόρησε τη μεταβατική κυβέρνηση της ασιατικής χώρας για παραβίαση των δεσμεύσεών της αναφορικά με τη διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Ατομικών Ελευθεριών.

«Καλό νέο»

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση της ΚΙΑ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης και υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, Sumlut Gam, τόνισε σε δηλώσεις του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί ένα «καλό νέο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μαχητές Κατσίν είναι το μοναδικό ένοπλο σώμα στην ασιατική χώρα, το οποίο δεν συμφώνησε να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες μετά τη στροφή 180ο του στρατού τον Οκτώβριο του 2010, όταν και αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή, δημιουργώντας τον απαιτούμενο χώρο για την εκλογή μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Ο τωρινός πρόεδρος της χώρας και πρώην στρατιωτικός, Thein Sein, έχει προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, καταφέρνοντας να βγάλει τη Μιανμάρ από τη διεθνή απομόνωση, στην οποία βρισκόταν για πάνω από 50 χρόνια).

«Ο στρατός θα συμμορφωθεί με την εντολή του προέδρου για τον τερματισμό των επιθετικών ενεργειών, εκτός αυτών που σχετίζονται με την αυτοάμυνα. Σε μια ένοπλη διαμάχη και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματούν τις επιθέσεις προκειμένου υπάρχει αποκλιμάκωση της έντασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Τύπου.

Νωρίτερα, το Κοινοβούλιο της Μιανμάρ τάχθηκε υπέρ της απόφασης για κατάπαυση του πυρός και για άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών, προκειμένου να σταματήσει η η ένοπλη αντιπαράθεση, διάρκειας 18 μηνών, ανάμεσα σε δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και μαχητές Κατσίν.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η αρχική άρνηση του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων να παραδεχτεί τις αεροπορικές επιδρομές στον Βορρά δημιούργησε νέα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο τελικά αυτός που κάνει… κουμάντο στην πολύπαθη ασιατική χώρα είναι ο πολιτικός σχηματισμός, του οποίου ηγείται ο πρόεδρος Thein Sein και έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές εκλογές (2015).

Διαβάστε επίσης:
Μιανμάρ: Στρατιωτική παρέλαση με… πολιτικές προεκτάσεις, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013, 07:53
Μιανμάρ: Στο στόχαστρο της Αεροπορίας στρατόπεδο των μαχητών Κατσίν, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 04:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης