Ειδική σύνοδο των κρατών-μελών της, για να συζητήσουν την πιθανότητα απόσυρσης της αναγνώρισης, από πλευράς τους, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, θα πραγματοποιήσει η Αφρικανική Ένωση. Αφορμή στάθηκε η δίκη του αντιπροέδρου της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ήδη Αφρικανοί ηγέτες έχουν αποστείλει επιστολή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με την οποία σημειώνουν ότι η δίκη του κ. Ρούτο «δυσφημεί την Κένυα». Η Αφρικανική Ένωση έχει κατηγορήσει επανειλημμένα στο παρελθόν τη Χάγη για «κυνήγι» Αφρικανών πολιτικών και χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. Το ΔΠΔ έχει απαντήσει ότι στέκεται δίπλα στα θύματα εγκλημάτων, όπου κι αν βρίσκονται αυτά, ενώ η έκτακτη σύνοδος θα διεξαχθεί στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας στις 13 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης του κ. Ρούτο, το κενυατικό κοινοβούλιο ψήφισε την αποχώρηση της Κένυας από τα κράτη τα οποία αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση δεν επηρεάζει τη δίκη του κ. Ρούτο, ούτε εκείνη του προέδρου της Κένυας, Οχούρου Κενιάτα, η οποία αναμένεται να αρχίσει τον Νοέμβριο.

Και οι δύο άνδρες αρνούνται τις κατηγορίες για οργάνωση βιαιοπραγιών μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές του 2007, οπότε και είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.200 άνθρωποι. Δεν είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι θα συγκεντρωθούν τα 2/3 της απαιτούμενης πλειοψηφίας μεταξύ των 54 μελών της Ένωσης, ώστε να ληφθεί επίσημη απόφαση αποχώρησης από το ΔΠΔ.

Η Αφρικανική Ένωση έχει ζητήσει οι δίκες των Κενυατών ηγετών να διεξαχθούν στην Κένυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης