Η μάχη για την απελευθέρωση του δυτικού τμήματος της παλιάς πόλης, αποδεικνύεται επίπονη και ο ιρακινός στρατός προχωρεί πλέον αργά σε ένα λαβύρινθο από στενά σοκάκια, όπου 400.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι.

Η μάχη στη Μοσούλη ξεκίνησε το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου και τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν το ανατολικό τμήμα του Μαργαριταριού του Βορρά (Μοσούλη), περί τα τέλη Ιανουαρίου, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 19 Φεβρουαρίου, επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος, κυνηγώντας τους τζιχαντιστές, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, που διχοτομείται από τον ποταμό Τίγρη.

«Οι δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει την απελευθέρωση της πόλης Al-Thawra και των συνοικιών της Νasr» στη δυτική Μοσούλη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο o Sabah Nomane, εκπρόσωπος της ελίτ μονάδος CTS, η αιχμή του δόρατος της επίθεσης στο έδαφος του βορείου Ιράκ.

Υπο τον έλεγχο της εξτρεμιστικής ομάδας του EI, παραμένει μόλις το 7% του Ιράκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιρακινού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το μεγάλο τζαμί Al-Νούρι στη Μοσούλη σε ένα τετραώροφο κτήριο, βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, που παραμένουν στη θέση τους περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα.

Αυτό το τζαμί έχει μια πολύ συμβολική αξία για την ομάδα Ισλαμικό Χαλιφάτο (ΕΙ) καθώς ο ηγέτης του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, από εκεί τον Ιούλιο του 2014, προχώρησε στην ανακήρυξη της «ultraradicale» (εξαιρετικά ριζοσπαστικής) παγκόσμιας οργάνωσης του Χαλιφάτου.

Για να εντοπίζουν τους στόχους τους, οι ελεύθεροι σκοπευτές που υποστηρίζονται από την πολεμική αεροπορία της Δύσης, παρακολουθούν με κιάλια και θερμικές διόπτρες τις κινήσεις των τζιχαντιστών, ούτως ώστε να αποφεύγονται τα λάθη, καθώς χιλιάδες άμαχοι χρησιμοποιούνται από τους αγωνιστές της Daech, ως ανθρώπινες ασπίδες. Επιπροσθέτως, δεκάδες ένοπλοι τζιχαντιστές έχουν αναπτυχθεί στις στέγες των τεσσάρων μεγάλων κτηρίων στην παλιά πόλη, προκειμένου να επιβραδύνουν την προέλαση των ιρακινών στρατευμάτων, σύμφωνα με τον διοικητή της ομοσπονδιακής αστυνομίας, Ραέντ Τζαντάτ.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει στους 500.000, τον αριθμό των αμάχων που εξακολουθεί να υπάρχει στις περιοχές που ελέγχονται από την Daech στη Μοσούλη και εξέφρασε την ανησυχία του καθώς περίπου 400.000 από αυτούς, είναι στην παλιά πόλη.

Οι δύο άλλες μεγάλες πόλεις που παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών είναι η Hawija, 180 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της παλαιάς πόλης και η Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης αλλά υπάρχουν ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές στη δυτική επαρχία Ανμπά, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Οι ελίτ δυνάμεις της CTS, επιχειρούν σήμερα να καθαρίσουν εντελώς το χώρο του Tenek.

H απώλεια της Μοσούλης θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα για τον τρομοκρατικό οργανισμό, που είναι υπεύθυνος για ωμότητες στο έδαφος του Ιράκ και της γειτονικής Συρίας, αλλά και για επιθέσεις σε άλλες ηπείρους.

«Το Tenek είναι μία από τις μεγαλύτερες περιοχές στο δυτικό τμήμα της Μοσούλης και ήταν ένα προπύργιο της τρομοκρατικής ομάδας», δήλωσε ο Γενικός Διοικητής Abdel Wahab Al-Saadi.

Ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 20 παγιδευμένα αυτοκίνητα εξουδετερώθηκαν ενώ δεκάδες μαχητές του IE έχουν σκοτωθεί στις μάχες, που διήρκεσαν μία εβδομάδα.

Στο μεταξύ σε μια προφανή προσπάθεια να αποτρέψει τους ανθρώπους από την φυγή, τζιχαντιστές προσποιούμενοι ότι είναι ομοσπονδιακές δυνάμεις, σκότωσαν την Τρίτη τουλάχιστον 15 πολίτες που τους υποδέχτηκαν ως απελευθερωτές στο κέντρο της Μοσούλης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ντυμένοι με αστυνομικές στολές, οι τζιχαντιστές εισήλθαν σε τμήματα της παλιάς πόλης, κι εκτέλεσαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον Hossameddine Abbar, επαρχιακό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Νινευή, της οποίας η Μοσούλη είναι η πρωτεύουσα.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης