Νεκρός από τα πυρά συνοριοφυλάκων έπεσε σήμερα, Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ένας Βορειοκορεάτης, ο οποίος επιχείρησε να διασχίσει κολυμπώντας ποτάμι στα σύνορα των δύο χωρών, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 14.23 (τοπική ώρα, 07.53 το πρωί, ώρα Ελλάδος) στις όχθες του ποταμού Ιμτζίν. Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις των στρατιωτών, ο άγνωστος άνδρας δεν συμμορφώθηκε και συνέχισε την πορεία του προς το τμήμα που ανήκει στη Β. Κορέα, με αποτέλεσμα να γίνει χρήση αληθινών πυρών. Το πτώμα του Βορειοκορεάτη έχει ανασυρθεί από το ποτάμι, ωστόσο τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53) αρκετοί είναι οι κάτοικοι στη Β. Κορέα που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τη Νότια, ωστόσο δεν είναι συχνές οι φορές που κάποιος επιχειρεί το αντίθετο δρομολόγιο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μεγάλος είναι ο αριθμός των Βορειοκορεατών που έχει αυτομολήσει στο νότιο τμήμα της Κορεατικής και παραμένει κοντά στα σύνορα, σε μια ύστατη προσπάθεια να μάθει νέα συγγενών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι κυμαίνονται κοντά στις 24.000, με αρκετούς εξ αυτών να έχουν βρει στη συνέχεια καταφύγιο στην Ιαπωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το BBC, είναι εξαιρετικά σπάνιο να επιχειρεί κάποιος να περάσει μέσα από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στη διάρκεια της ημέρας, με τις περισσότερες περιπτώσεις να συμβαίνουν συνήθως βραδινές ώρες.

Ο θάνατος του άνδρα σημειώνεται σε μια περίοδο όπου φαίνεται να αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με το «επίμαχο» θέμα της βιομηχανικής ζώνης του Καεσόνγκ. Περισσότεροι από 800 Νοτιοκορεάτες έχουν ήδη επιστρέψει στις εγκαταστάσεις του βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο αποτελεί έδρα 123 μεγάλων εργοστασίων με 50.000 Βορειοκορεάτες εργάτες. Το Καεσόνγκ είχε προσωρινά κλείσει τον περασμένο Απρίλιο εν μέσω έντασης ανάμεσα στη Β. Κορέα και τις Η.Π.Α.-Ν. Κορέα μετά την πραγματοποίηση της 3ης πυρηνικής δοκιμής (12 Φεβρουαρίου) από την Πιονγκγιάνγκ.

Διαβάστε επίσης:
«Back to business» στη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, 03:17

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης