Συνεχίζεται το θρίλερ στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ στην καρδιά του Ναϊρόμπι, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη η μάχη μεταξύ των ενόπλων εξτρεμιστών ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σεμπάαμπ με τις αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές. Μάλιστα προ ολίγου, μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν στο Mall για να συνδράμουν το έργο των κενυατικών αρχών.

Ειδικότερα, πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι ισραηλινοί σύμβουλοι βοηθούν την Κένυα να καταστρώσει σχέδιο κατά των ενόπλων. «Υπάρχουν ισραηλινοί σύμβουλοι που βοηθούν στη στρατηγική της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν υπάρχουν Ισραηλινοί που συμμετέχουν στην επικείμενη επιχείρηση των κενυατικών δυνάμεων στο εμπορικό κέντρο» δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή των κενυατικών δυνάμεων ασφαλείας υποστήριξε πάντως στο Reuters ότι μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμειων μπήκαν στο εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, πολλά καταστήματα του οποίου ανήκουν σε Ισραηλινούς. Το ίδιο υποστήριξε ένας φρουρός ιδιωτικής υπηρεσίας ασφαλείας, σύμφωνα με τον οποίο ότι Ισραηλινοί ερευνούν τους χώρους του εμπορικού κέντρου και βοηθούν τους τραυματίες.

Η πηγή σημείωσε ότι ο αριθμός των ισραηλινών αξιωματούχων είναι αρκετά μικρός και ο ρόλος τους αποκλειστικά «συμβουλευτικός». Νωρίτερα, αναφορές ήθελαν Ισραηλινούς να παίρνουν μέρος στην ίδια την επιχείρηση στο κέντρο, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πελάτες του εμπορικού κέντρου φυγαδεύονται από τον τόπο του μακελειού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To διάγγελμα του Κενυάτη προέδρου

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες προσπαθούν να εξουδετερώσουν τους εξτρεμιστές σε ένα εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι έχουν μια «καλή ευκαιρία» να το επιτύχουν, ενώ τόνισε πως οι αρχές της χώρας του προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ότι πράγματι την επίθεση διέπραξαν μέλη της σομαλικής ένοπλης οργάνωσης που ανέλαβε χθες την ευθύνη.

«Οι εγκληματίες βρίσκονται τώρα συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο μέσα στο κτίριο. Με τους επαγγελματίες που βρίσκονται εκεί, διαβεβαιώνω τους πολίτες της Κένυας ότι έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να τους εξουδετερώσουμε επιτυχώς», είπε ο Κενυάτα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Κένυας πρόσθεσε ότι οι Σομαλοί αντάρτες αλ Σεμπάμπ πράγματι ανακοίνωσαν ότι αυτοί ευθύνονται για την επίθεση, η οποία άρχισε χθες Σάββατο, επισήμανε όμως ότι οι κενυατικές αρχές διεξάγουν έρευνα για να «καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα» για το ποιος ευθύνεται για την αιματηρή ενέργεια.
«Θα τιμωρήσουμε τους εγκεφάλους αυτής της πράξης άμεσα και πραγματικά πολύ οδυνηρά», πρόσθεσε ο Κενυάτα. «Θα πληρώσουν για τις ειδεχθείς και κτηνώδεις αυτές πράξεις».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Κένυας ανακοίνωσε ότι ένας ανιψιός του και η αρραβωνιαστικιά του είναι ανάμεσα στους 59 ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν από την επίθεση των ενόπλων στο εμπορικό κέντρο.

Προκειμένου να σωθούν, οι όμηροι σέρνονται στο πάτωμα


Κενυάτης στρατιώτης στο εμπορικό κέντρο

Στους 59 ανέρχονται οι νεκροί, αδιευκρίνιστος αριθμός ομήρων

Εν τω μεταξύ, οι νεκροί μέχρι στιγμής, ανέρχονται στους 59, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200 και στο κτήριο ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι η εξτερμιστική ισλαμική σομαλική οργάνωση Αλ Σεμπάαμπ, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την αλ – Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενόπλων στο εμπορικό κέντρο του Ουέστγκεϊτ. Υπενθυμίζεται ότι η μαχητική σομαλική οργάνωση, την οποία η Κένυα κατηγορεί για ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και των δυνάμεων ασφαλείας, είχε απειλήσει να πλήξει το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, το οποίο είναι δημοφιλές στην κοινότητα των ξένων που ζουν στο Ναϊρόμπι. Οι επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί έπειτα από ενέργειες των κενυατικών δυνάμεων στη Σομαλία, πριν από δύο χρόνια, εναντίον μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, η οργάνωση ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Κένυα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε «σοβαρές συνέπειες». «Η κενυατική κυβέρνηση μολαταύτα κώφευσε στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και συνέχισε να σφαγιάζει αθώους Μουσουλμάνους στη Σομαλία», ανέφερε η οργάνωση μέσω του Twitter.

Ρεπορτάζ του CNN για το μακελειό

Καταδίκη από τον ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της, και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες». Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Ερασιτεχνικό βίντεο από την επέμβαση των αστυνομικών στο εμπορικό κέντρο – Βίντεο από το Σάββατο 21-9-13

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Διαβάστε επίσης Αυξάνονται οι νεκροί στο Ναϊρόμπι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013, 11:19

Ναϊρόμπι: Εξτρεμιστές ισλαμιστές ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, 21:36

Μακελειό στο Ναϊρόμπι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, 17:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης