Το ΝΑΤΟ κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μέσω του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν ο οποίος δήλωσε: «Είμαι πολύ ανήσυχος με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, για τη συνέχιση των βίαιων επεισοδίων από μικρές ομάδες αυτονομιστών και για τη στρατιωτική πίεση της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα».

«Καλώ τη Ρωσία να μειώσει την πίεση επί της κρίσης, να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα ώστε να σταματήσει η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζει τις βίαιες ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Ρωσία πρέπει να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να συμμετέχει στη επίλυσή του» πρόσθεσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ράσμουσεν αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους υπουργούς τα μέτρα που έλαβε η Ατλαντική Συμμαχία για να εγγυηθεί την ασφάλεια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως των χωρών της Βαλτικής, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Για να καθησυχάσει τις χώρες αυτές, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την προσωρινή ανάπτυξη αεροσκαφών-ραντάρ AWACS.

Από την πλευρά του, εισερχόμενος στη σύνοδο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε τη Ρωσία για περαιτέρω κυρώσεις και πάγωμα της Δύσης για χρόνια, εάν δεν σταματήσει την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία. «Θα ήταν καλό η Ρωσία να αποστασιοποιηθεί από τις βίαιες και παράνομες ενέργειες φιλορώσων διαδηλωτών» τόνισε ο Σταϊνμάγερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης Έναρξη της «σταδιακής επιχείρησης» στα ανατολικά ανακοίνωσε το Κίεβο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Απριλίου 2014, 13:20

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης