Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, με το τωρινό πλαίσιο απειλεί την επιβίωση του Ισραήλ», προειδοποίησε χτες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για «έναν τρομακτικό πόλεμο».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε αργά χτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νετανιάχου για μια ακόμη φορά είπε πως «θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη (σ.σ.: για το Ισραήλ) συμφωνία», επιμένοντας ότι αυτό θα απαιτούσε «αυστηρότερη στάση απέναντι στο Ιράν».

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε ακόμη πως αν η τελική συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί τον Ιούνιο ακολουθήσει το συμφωνηθέν πλαίσιο «θα αυξήσει τον κίνδυνο διάδοσης πυρηνικών όπλων στην περιοχή και τους κινδύνους ενός τρομαχτικού πολέμου».

Ξεχνώντας πως το Ισραήλ διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα και ουδέποτε το έχει παραδεχτεί επίσημα, χαρακτηρίζει την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ότι με αυτήν «νομιμοποιείται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», το οποίο ο Νετανιάχου επιμένει πως είναι «στρατιωτικό» και ότι «αποσκοπεί στην αύξηση της επιθετικότητας και να προκαλέσει περισσότερο τρόμο σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Νετανιάχου το βράδυ της Πέμπτης, για να εξετάσουν το ζήτημα της κατάληψης της συμφωνίας μετά από οκτώ ημερών διαβουλεύσεις στη Λωζάννη μεταξύ της ομάδας Ρ5+1 και του Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλή», ότι «επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος» και πως «το πλαίσιό της οδηγεί σε τελική συμφωνία που θα κάνει τη χώρα, τους συμμάχους και τον κόσμο ασφαλέστερους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που βρίσκεται σε διαδικασία σχηματισμού μιας πλέον σκληροπυρηνικής αντι-ιρανικής κυβέρνησης, αναμένεται να κάνει προσπάθειες υπονόμευσης της συμφωνίας, σύμφωνα με δήλωση στο «rt.com» της Rosemary Hollis, καθηγήτριας Πολιτικής της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο «City University του Λονδίνου.

H Tεχεράνη συμφώνησε στις συνομιλίες της Λωζάνης να μην εμπλουτίσει ουράνιο πλέον του ορίου 3,67% που απαιτείται για τους ειρηνικούς σκοπούς που διακηρύσσει ότι το χρειάζεται, για τα επόμενα 15 χρόνια.
Επιπλέον μετά από επιβεβαίωση και της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας IAEA θα αρθούν τα οικονομικά αντίμετρα που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και ΕΕ.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης