Tου Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, μετά τα πρόσφατα αιματηρά εθνικιστικά επεισόδια στο Κουμάνοβο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι δήλωσε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Αρκετοί, από τις χιλιάδες των διαδηλωτών της Κυριακής στα Σκόπια με σημαίες της χώρας αλλά και της Αλβανίας, έστησαν σκηνές και δημιούργησαν «κάμπινγκ διαμαρτυρίας», στα πρότυπα της «πλατείας Ταξίμ» και δήλωναν πως θα μείνουν εκεί ώσπου να παραιτηθεί ο Γκρούεφσκι.

Η κατασκήνωση των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών στήθηκε μπροστά από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο Zamir Mehmeti, αλβανόφωνος διαδηλωτής, «μένουμε εδώ μ΄έναν στόχο: Να φύγει ο Γκρούεφσκι». Το παράδοξο είναι πως η αδελφή του Mehmeti, η Ermira, είναι βουλευτής με το κόμμα της Αλβανικής Δημοκρατικής Ένωσης (DUI), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αμετάπιστος ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός όμως, όπως δήλωσε σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του, χτες, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει πρόωρα την εξουσία.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου που ξέσπασε τον Φεβρουάριο, όταν διέρρευσαν μαγνητοφωνημένες συνδιαλέξεις του αρχηγού της Σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ.

Οι 20.000 παράνομα αποκτηθείσες αυτές μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ήταν μεταξύ του Ζάεφ και άλλων πολιτικών, δημοσιογράφων, θρησκευτικών ηγετών και πολιτευτών από όλη την χώρα.

Στις συνομιλίες αυτές όμως, αναφερόταν και η διαφθορά που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν μποϋκοτάρει τις εργασίες του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ, από την ημέρα των εκλογών του Απριλίου του περασμένου χρόνου, καταγγέλλοντας το κόμμα του Γκρούεφσκι για εκτεταμένη νοθεία.

Προβλήματα με τους αλαβανόφωνους

Τα προβλήματα στην κυβέρνηση των Σκοπίων εντάθηκαν και πάλι μετά τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και ομάδες αλβανόφωνων αυτονομιστών στις αρχές του μήνα, στην γειτονική με την πρωτεύουσα πόλη, Κουμάνοβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ αστυνομικοί.

Οι αλβανόφωνοι, αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζάεφ και αντιπρόσωπους της αλβανόφωνης κοινότητας, την περασμένη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα.

Δύο υπουργοί της κυβέρνησης Γκρούεφσκι και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν μετά τις κατηγορίες για ανάμειξή τους στο σκάνδαλο της παράνομης μαγνητοφώνησης τηλεφωνικών επικοινωνιών. Περί τους 30 αλβανόφωνους , στους οποίους περιλαμβάνονται και Κοσοβάροι, παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «πρόκλησης τρομοκρατικών ενεργειών».

Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι οι κάτοικοι της χώρας δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ως επίλυση της πολιτικής κρίσης ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας πολιτικής συμμετοχής καθώς η ατμόσφαιρα δείχνει ότι θα ήταν προτιμότερη κυβέρνηση με τη συμμετοχή αποκλειστικά κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η ένταση στο πολιτικό σκηνικό αναζωπυρώθηκε με την πεποίθηση που δημιούργησαν οι αποκαλύψεις του σκανδάλου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ότι η ηγεσία της χώρας είναι διεφθαρμένη και απασχολείται αποκλειστικά πως θα κρατηθεί με κάθε μέσο στην εξουσία.

Για τους σχολιαστές, ασχέτως με πόσο καιρό κατορθώσει να παραμείνει στην εξουσία ο Γκρούεφσκι, η διακυβέρνηση της διχασμένης πλέον χώρας με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να πριονίζουν συνεχώς την εξουσία, είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης νοιώθουν τώρα περισσότερο ελεύθεροι, έχοντας αποτινάξει τον φόβο από ένα αυταρχικό καθεστώς, και επιζητούν πλέον τους δημοκρατικούς θεσμούς να ισχύσουν.

Το δυσάρεστο είναι, για τους παρατηρητές, ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει ότι οι ταραχές θα τερματισθούν όσο διαρκεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Αδιέξοδο και λόγω ελληνικού βέτο

Και το αδιέξοδο – επισημαίνει η Deutsche Welle – εντείνεται όσο η Ελλάδα διατηρεί το βέτο για την ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ, αν δεν αλλάξει την «συνταγματική της ονομασία» με την οποία ωστόσο την έχουν αναγνωρίσει διπλωματικά 130 χώρες.

Στα Σκόπια πάλι, υπάρχει δυσαρέσκεια από την ανυπαρξία υποστήριξης από την ΕΕ στο ενταξιακό της αίτημα. Θεωρούν ήτοι αντιμετωπίζεται «με μισή καρδιά» και έτσι παρατείνεται η πολιτική αστάθεια.

Επίσης, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι διαπραγματευόταν, μυστικά, την αλλαγή της «συνταγματικής ονομασίας» της χώρας, παρά τα όσα διακήρυττε δημόσια.

Ο Ζόραν Ζάεβ δημοσιοποίησε, μεταξύ άλλων, τηλεφωνική συνομιλία, (που είχε υποκλαπεί) πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος εξάδελφος του Ν. Γκρούεφσκι ο οποίος παραιτήθηκε πριν από μερικές ημέρες), σχετικά με χειρισμούς της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με την αποκαλυπτική αυτή συνομιλία, η ονομασία θα ήταν «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της (Άνω ή Βόρειας) Μακεδονίας», η οποία, όπως λέει, δεν βλάπτει και πολύ τα Σκόπια και ίσως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας) Γιώργο Παπανδρέου, καθώς, όπως σημειώνεται, «πρόκειται για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που εν μέρει μπορεί να τη δικαιολογήσει ο Γ. Παπανδρέου στην κοινή γνώμη της Ελλάδας».

Αλλά το αποκαλυπτικό γεγονός είναι ότι στα Σκόπια γινόταν το παιχνίδι «ο παρακολουθών (και μαγνητοφωνών), τον παρακολουθήσαντα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης