Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που επισκέπτεται την Ιαπωνία, δήλωσε σήμερα πως παρατηρεί με «ευνοϊκή» διάθεση τη νέα οικονομική πολιτική του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, διότι αυτή έχει στραμμένον τον ορίζοντά της προς την ανάπτυξη.

«Η παραβολή των τριών βελών (δημοσιονομική γενναιοδωρία, νομισματική χαλαρότητα κι αναπτυξιακή πολιτική) έχει κάνει τον γύρο του κόσμου», δήλωσε ο Ολάντ αναφερόμενος στην πολιτική του Ιάπωνα πολιτικού, που έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή ως «Αμπενόμικς». Ο προσανατολισμός της, που δεν στρέφεται στη λιτότητα όπως είναι ευρέως διαδεδομένο στον υπόλοιπο κόσμο, δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ολάντ, στο πέρας της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, τόνισε στον Ιάπωνα συνομιλητή του πως ο ίδιος επιθυμεί να καταστεί «ένας ισχυρός πρωταγωνιστής» για την περαίωση μίας οικονομικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ευρώπη, ενώ του επεσήμανε «να κατανοήσει σαφώς πως η κρίση στην ευρωζώνη έχει τερματισθεί».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η σύναψη μίας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές «θα είναι οικονομικά επωφελής για την Ευρώπη και εξαίρετη για την Ιαπωνία».

Ο Ολάντ επέμεινε στην αναγκαιότητα να υιοθετήσει η Ευρώπη στιβαρές αποφάσεις που θα στρέφονται προς την ανάπτυξη, ακριβώς όπως πράττει κι η κυβέρνηση του Άμπε από εξαμήνου, με μέτρα που στρέφονται απολύτως στην αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική της αυστηρής λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ζήτησε, απαντώντας σχετικά, ζήτησε από τους Ιάπωνες να «κατανοήσουν την ανάγκη συνεργασίας του με την Ασία και να μην αντιτίθενται σε αυτήν, ή την άλλη χώρα» και να μην του τίθεται το ερώτημα «εάν προτιμά την Κίνα από την Ιαπωνία».

«Διατηρούμε επί μακρόν μία σχέση φιλίας με την Κίνα και έχουμε μία έξοχη συνεργασία φιλίας με την Ιαπωνία. Μη μου ζητάτε να επιλέξω», δήλωσε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως «βρίσκομαι εδώ στην Ιαπωνία, είμαι ευτυχής που είμαι στην Ιαπωνία, είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ στην Ιαπωνία».

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης