Τεράστια ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά τις τυφλές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο έδαφός τους μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, με στόχους απλούς πολίτες και κίνητρα που παραπέμπουν σε τρομοκρατία. Και αν στο πρώτο χτύπημα, την επίθεση με μαχαίρι εναντίον 8 πολιτών στη Μινεσότα, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα αφού υπάρχει «υπογραφή», από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, στο πιο ανησυχητικό περιστατικό με την ισχυρή έκρηξη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, υπάρχει άγνοια από τις Αρχές για το ποιος ήθελε να σκοτώσει όσο περισσότερους πολίτες μπορούσε.

​Το σίγουρο είναι ότι ο τρόμος επέστρεψε στις ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να εκμεταλλεύεται με την ακραία ρητορική του τα συγκεκριμένα περιστατικάΑπό τη συγκεκριμένη έκρηξη τραυματίστηκαν 29 άνθρωποι, και αν και πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τρομοκρατική ενέργεια, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο, το συμβάν, μέχρι νεωτέρας, δεν συνδέεται με τη διεθνή τρομοκρατία και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, πιθανότητα που δεν μπορεί φυσικά και να αποκλειστεί, δεδομένου ότι βρέθηκε και δεύτερη συσκευή που θα προκαλούσε έκρηξη, απενεργοποιήθηκε όμως εγκαίρως. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σίγουρο είναι ότι ο τρόμος επέστρεψε στις ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες πριν από τις Προεδρικές εκλογές, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να εκμεταλλεύεται με την ακραία ρητορική του τα συγκεκριμένα περιστατικά προς άγραν ψήφων από τους φοβισμένους Αμερικανούς. «Πρέπει να σας πω», δήλωσε ο κ. Τραμπ από το Κολοράντο Σπρινγκς, όπου περιόδευε, «ότι λίγο πριν βγω από το αεροπλάνο, εξερράγη βόμβα στη Νέα Υόρκη. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει γίνει. Αλλά, οοοο, σε τι καιρούς ζούμε – πρέπει να γίνουμε πάρα πολύ σκληροί, φίλοι μου»…

Το χρονικό των επιθέσεων

Στη Νέα Υόρκη σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Τσέλσι στο Μανχάταν, ενώ εντοπίστηκε ένα ύποπτος μηχανισμός σε κοντινή απόσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 29, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα παιδί 8 ετών. Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά έσπευσαν επί τόπου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επισήμανε ότι βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε κάδο απορριμμάτων και πυροδοτήθηκε λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ (τοπική ώρα). Όπως μετέδωσε το MSNBC, κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει έναν άνδρα να αφήνει ένα αντικείμενο στον κάδο απορριμμάτων, έξω από το κατάστημα «King David Gallery» (γυαλικά και είδη διακόσμησης) στην 23η οδό ανάμεσα στην 6η και 7η λεωφόρο.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε λόγο για «σκόπιμη ενέργεια» και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο το χαρακτήρισε ως πράξη τρομοκρατικής ενέργειας, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί διασύνδεση της υπόθεσης με συγκεκριμένη τρομοκρατική ομάδα. Ο κ. Κουόμο είπε ότι «ήμασταν τυχεροί που δεν υπήρχαν θάνατοι» και συμπλήρωσε ότι «όποιος τοποθέτησε αυτές τις βόμβες θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη».

Το Τσέλσι είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες του Μανχάταν και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο τα Σαββατοκύριακα, καθώς εκεί βρίσκονται πολλά μπαρ και εστιατόρια. 

Η στιγμή της έκρηξης στο Μανχάταν

 
Η έκρηξη όπως έχει καταγραφεί από το εσωτερικό καταστήματος

Εντοπίστηκε χύτρα ταχύτητας με καλώδια

Όπως έγινε γνωστό, λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση μια χύτρα ταχύτητας με καλώδια να βγαίνουν από το εσωτερικό της και μια συσκευή που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο να είναι κολλημένη με μονωτική ταινία πάνω στο μαγειρικό σκεύος.

Η χύτρα ταχύτητας με τα καλώδιαΕπί τόπου εστάλη ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση του μηχανισμού. Ο εντοπισμός της χύτρας ξύπνησε μνήμες από τα αιματηρά γεγονότα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, όταν τα αδέλφια Τσαρνάεφ είχαν σκορπίσει τον θάνατο χρησιμοποιώντας παρόμοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα στους οποίους είχαν τοποθετήσει καρφιά και μεταλλικά θραύσματα (Απρίλιος 2013).

Τόσο το σημείο όπου βρέθηκε ο μηχανισμός όσο και ο τόπος της έκρηξης αποκλείστηκαν από πάνοπλους αστυνομικούς, την ώρα που συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Το ρομπότ

Αρκετή ώρα αργότερα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για την ύπαρξη ενός τρίτου ύποπτου μηχανισμού κοντά στο σημείο της πρώτης έκρηξης, κάτι για το οποίο όμως δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τις αρχές της πόλης.

Επίθεση «μοναχικού λύκου» με μαχαίρι στη Μινεσότα

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου (πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδος) με μαχαίρι σε ένα εμπορικό κέντρο της πολιτείας Μινεσότα (βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες), από έναν επιτιθέμενο ο οποίος σκοτώθηκε, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο δράστης της επίθεσης «έκανε αναφορές στον Αλλάχ», δήλωσε ο Μπλερ Άντερσον, επικεφαλής της αστυνομίας του Σεντ Κλάουντ, μιας πόλης που βρίσκεται περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της Μινεάπολης και όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση στο εμπορικό κέντρο Crossroads.

«Επιβεβαιώσαμε ότι ρώτησε τουλάχιστον ένα πρόσωπο αν είναι μουσουλμάνος προτού του επιτεθεί», πρόσθεσε. Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικό εκτός υπηρεσίας.

Η ανάληψη της ευθύνης έγινε μέσω του δικτύου Amaq που ελέγχεται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. 

Η ανάρτηση αναφέρει: «Ο στρατιώτης του Ισλαμικού Χαλιφάτου έκανε την επίθεση μετά από τις εκκλήσεις να μπουν στο στόχαστρο οι χώρες του συνασπισμού των σταυροφόρων». 

Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα μη απειλητικά για τη ζωή τους γύρω στις 20:15 το Σάββατο.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) θεωρεί πως η επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο της Μινεσότα αποτελεί «δυνητικά» μία τρομοκρατική πράξη, σύμφωνα με

Στο μεταξύ ο πράκτορας του FBI που προΐσταται των ερευνών Ρικ Θόρντον, λίγες ώρες αργότερα δήλωνε: «Ερευνούμε τα γεγονότα ως δυνητική τρομοκρατική πράξη. Το λέω καθαρά, δυνητική. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ως τώρα, εάν δηλαδή ο ύποπτος ήταν σε επαφή, με μία ξένη τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε ο Θόρντον.
 
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης