Σαν σήμερα, στρατιωτικές δυνάμεις της Συρίας, με διαταγή του τότε προέδρου της χώρας Χαφέζ αλ Άσαντ (πατέρας του Μπασάρ), πραγματοποιούν σφοδρή επίθεση στο χωριό Χαμάκαϊ (επαρχία Χάμα) και σκοτώνουν χιλιάδες ανθρώπους, στην προσπάθειά τους να καταστείλουν εξέγερση των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Χαφέζ Άσαντ γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1930 στην επαρχία Λαττάκεια της Συρίας. Η οικογένειά του ανήκε στη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβήδων, οι οποίοι κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα δεν είχαν πρόσβαση στην εξουσία και στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας. Σε ηλικία 16 ετών αρχίζει να υποστηρίζει το κόμμα Μπαάθ, το οποίο τασσόταν υπέρ των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στον αραβικό κόσμο, υιοθετώντας μια πολιτική γραμμή στις αρχές του αραβικού εθνικισμού.

Τελειώνοντας το λύκειο, μπαίνει στη στρατιωτική ακαδημία και αρχίζει να ανέρχεται στη στρατιωτική ιεραρχία, ώσπου το 1970 πήρε την εξουσία με πραξικόπημα. Το 1982 έπνιξε στο αίμα το κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», στέλνοντας ολόκληρες μεραρχίες με τεθωρακισμένα σε κατοικημένες περιοχές στην επαρχία Χάμα (παραδοσιακή έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας). Εκτιμάται ότι 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:
Συρία: «Τέλος εποχής» για τη φυλακή-σύμβολο της καταπίεσης, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Μαΐου 2015, 00:07

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης