Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την καταστροφή του ναού του Βήλου στην ΠαλμύραΤέλος δεν έχουν οι θηριωδίες του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή του ναού Βααλσαμίμ στην Παλμύρα, οι τζιχαντιστές βεβήλωσαν ακόμη έναν ναό στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον ναό του Βήλου, ένα κτήριο-κόσμημα της αρχαίας πόλης της Παλμύρας στη συριακή έρημο, η καταστροφή του οποίου διακρίνεται στις δορυφορικές φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την καταστροφή του κύριου κτηρίου του ναού του Βήλου καθώς και μιας σειράς κιόνων» που τον περιέβαλλαν, ανέφερε το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν τόσο πριν όσο και μετά την έκρηξη.

Από τον χώρο έχει μείνει μόνο το τείχος του περιβόλου. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου θεωρούν τα προϊσλαμικά θρησκευτικά έργα, κυρίως τα αγάλματα, ειδωλολατρικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια δορυφορική φωτογραφία που είχε ληφθεί την 27η Αυγούστου εικονίζεται καθαρά ο ναός, μια τετράγωνη δομή που περιέβαλλαν κίονες, η ανέγερση του οποίου είχε ολοκληρωθεί τον δεύτερο αιώνα.

Σε ένα στιγμιότυπο που ελήφθη την Τρίτη, όμως, είναι ορατοί μόνο μερικοί κίονες στο άκρο του αρχαίου ναού.

Δορυφορική εικόνα πριν από την έκρηξη:

Δορυφορική εικόνα μετά την έκρηξη:

Η κατασκευή του ναού του Μπελ, ο οποίος συνδυάζει την αρχιτεκτονική της Μέσης Ανατολής και της Ελληνιστικής Περιόδου, είχε ολοκληρωθεί το 32 μ.Χ. και ήταν ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους στην περιοχή. Βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από τη σειρά με τους κίονες στον κεντρικό αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας.

Πρόκειται για τον δεύτερο ναό στην Παλμύρα που καταστρέφουν οι τζιχαντιστές.

Την 23η Αυγούστου το ISIS είχε καταστρέψει ολοσχερώς με εκρηκτικά τον ναό του Βάαλ, ανατινάσσοντας τον σηκό, το εσωτερικό τμήμα του ναού, ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν.

Μία εβδομάδα πριν από την καταστροφή του ναού του Βάαλ-Δία, το Ισλαμικό Χαλιφάτο είχε αποκεφαλίσει τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Ασάαντ.

Διαβάστε επίσης:

Κατέστρεψαν το Ναό του Δία στην Παλμύρα

Συρία: Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την καταστροφή του ναού του Βήλου

Νέες θηριωδίες τζιχαντιστών: Βεβήλωσαν και άλλο ναό στην Παλμύρα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης