Το τουρκικό μαχητικό τύπου F4 με ειδικό εξοπλισμό λήψης φωτογραφιών, που κατερρίφθη την Παρασκευή, επλήγη από αντιαεροπορικά πυρά της συριακής αεράμυνας, μόλις ένα χιλιόμετρο από την παραλία της περιοχής της Λατάκειας, και κατέπεσε 8 μίλια νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις λεπτομέρειες αυτές αποκαλύπτει η επίσημη ανακοίνωση του Ανώτερου Επιτελείου της συριακής στρατιωτικής ηγεσίας.

Μετά τη βολή, οι συριακές δυνάμεις αντελήφθησαν πως πρόκειται για τουρκικό μαχητικό. «Η αεράμυνα ενεργοποιήθηκε κατά αεροσκάφους αγνώστου ταυτότητας» τονίζει το επίσημο ανακοινωθέν.

Στο video που ακολουθεί καταγράφεται λεπτό προς λεπτό η ενεργοποίηση της συριακής αεράμυνας, ακούγονται τα πυρά καθώς και τα σχόλια Σύρων λουομένων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην παραλία. Τα πυρά που ακούγονται είναι από αντιαεροπορικά εδάφους, λεπτομέρεια που καταδεικνύει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε συστοιχία ρουκετών εδάφους αέρος τύπου SAM (διαφόρων τύπων), που διαθέτει κατά τεκμήριο η Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη ανακοίνωση της Συρίας έρχεται να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει η τουρκική πλευρά για το εάν και κατά πόσο η κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού – κατασκοπευτικού συνέβη εκτός συριακού εναερίου χώρου και εντός του τουρκικού εναερίου χώρου, ο οποίος γειτνιάζει.

Η εικόνα και μόνον από το video καταδεικνύει την εγγύτητα του στόχου (οι λουόμενοι στην παραλία δείχνουν με το δάκτυλό τους τουρκικό αεροσκάφος που είναι απολύτως ορατό σε αυτούς και πανηγυρίζουν στο τέλος, όταν αντιλαμβάνονται ότι επλήγη, ενώ ανακράζουν ευχές προς τον Αλλάχ).

Είναι επίσης οφθαλμοφανές πως ενεργοποιήθηκε η παράκτια αεράμυνα με αντιαεροπορικά πολυβόλα των οποίων η εμβέλεια είναι επαρκής μόνον για στόχους απόλυτης εγγύτητας και χαμηλής πτήσης.

Στα «στενά» η τουρκική διπλωματία

Το τουρκικό επιτελείο καθώς και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Τουρκίας εξακολουθούν να επιδεικνύουν έντονη αμηχανία. Είναι φανερό πως:

Α) δεν είναι ξεκάθαρο αν βρέθηκαν οι δύο Τούρκοι πιλότοι ούτε αν βρίσκονται εν ζωή, οπότε το ζήτημα από μία κατάρριψη μαχητικού αναβαθμίζεται σε απώλεια ζωών, που, αν επιβεβαιωθεί, καθιστά το συμβάν δραματικό

Β) το τουρκικό επιτελείο «ψελλίζει» παραδοξότητες, όπως ότι: «Πολλές φορές τα μαχητικά παραβιάζουν εναέριους χώρους και χωρικά ύδατα λόγω… υψηλών ταχυτήτων». Μία τέτοια δικαιολογία υπό συνθήκες υψηλής τεχνολογίας, που διαθέτει η τουρκική αεροπορία, δεν πείθει κανέναν. Η απόσταση του ενός χιλιομέτρου από τις ακτές και η προφανής χαμηλή πτήση του τουρκικού μαχητικού καταδεικνύουν πρόθεση «παρατήρησης- παρακολούθησης – αποτύπωσης», πιθανώς δε και «πρόκλησης αντίδρασης», με στόχο να καταγραφούν τα περιθώρια ετοιμότητας του αντιπάλου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, διατύπωσε το πρωί του Σαββάτου την άποψη πως το επεισόδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό για να αποσιωπηθεί. Προηγουμένως, ο Ταγίπ Ερντογάν και το Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα είχαν προβεί σε μία ασυνήθη για τα δεδομένα δήλωση, η οποία υπέκρυπτε προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση επισήμαινε: «Θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει, αλλά μόνον μετά τη διαλεύκανση όλων των συνιστωσών ακόμη και των λεπτομερειών που οδήγησαν στο επεισόδιο αυτό».

Δείτε τι γράφουν τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων


Milliyet: Το έριξε η Συρία


Sabah: Ένταση στη Μεσόγειο


Vatan: Θα καταβάλουν το τίμημα

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης