Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκαν σήμερα οι δύο εκ των τριών κατηγορουμένων οι οποίοι φέρονται να βοήθησαν τον 19χρονο κατηγορούμενο για την βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, να ξεφορτωθεί ένα σακίδιο από την εστία του, που περιείχε πυροτεχνήματα-άδεια από πυρίτιδα.

Στους 19χρονους υπήκοους Καζακστάν Αζαμάτ Ταζαγιάκοφ και Ντίας Καντιρμπάγεφ απαγγέλθηκαν  κατηγορίες για παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης, ενώ στον τρίτο, τον Αμερικανό πολίτη Ρόμπελ Φίλιπος, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στην αστυνομία, καθώς τρεις φορές κατέθεσε πως δεν είχαν μεταβεί στο διαμέρισμα του Τζοχάρ Τσαρνάεφ στις 18 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο συμφοιτητές από το Καζακστάν αρνήθηκαν του δικαιώματός τους να καταβάλουν εγγύηση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι. Ως εκ τούτου, θα παραμείνουν υπό κράτηση έως την επόμενη ακρόαση στο δικαστήριο που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Όσο για τον τρίτο ύποπτο, Ρόμπελ Φίλιπος, ο οποίος κατηγορείται για ψευδή κατάθεση, αναμένεται να εμφανιστεί αργότερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Το κατηγορητήριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μετά τη δημοσιοποίηση στις 18 Απριλίου των φωτογραφιών που απεικόνιζαν τους δύο υπόπτους αδελφούς Τσερνάεφ για τη βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης, οι τρεις νεαροί έσπευσαν στο δωμάτιο του συμφοιτητή και φίλου τους Τζοχάρ Τσαρνάεφ στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Ντάρμουθ.

Ο Τζοχάρ, με τον οποίον είχαν περάσει μαζί την προηγούμενη νύκτα της επίθεσης-αλλά και στον οποίο είχε αποστείλει μήνυμα από το κινητό του ο Καντιρμπάγεφ μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών-δεν ήταν στο δωμάτιο, όμως τους άνοιξε ο συγκάτοικός του.

Εκεί ανακάλυψαν ένα σακίδιο πλάτης με δύο πυροτεχνήματα αδειανά από τη γόμωσή τους. Ο Καντιρμπάγεφ κατάλαβε πως ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ εμπλεκόταν στην επίθεση και αποφάσισε να πάρει το σακίδιο και να το ξεφορτωθεί προκειμένου να αποφύγει ο φίλος του τα μπλεξίματα.

Επίσης αποφάσισε να πάρει μαζί του και τον φορητό υπολογιστή του Τσαρνάεφ, τονίζεται στο κατηγορητήριο, στο οποίο δεν προστίθεται σε κανένα σημείο εάν οι τρεις νεαροί ήταν ενήμεροι για τα σχέδια του φίλου τους.

Κατόπιν αυτών οι τρεις νέοι επέστρεψαν στο διαμέρισμα των Καντιρμπάγεφ και Ταζγιάκοφ στο Νιου Μπέντφορντ. Όταν όμως είδαν στην τηλεόραση να προβάλλεται διαρκώς η φωτογραφία των δύο αδελφών Τσαρνάεφ «πανικοβλήθηκαν» κι αποφάσισαν να πετάξουν στα σκουπίδια το σακίδιο και τον υπολογιστή. Την επιχείρηση αυτή ανέλαβε ο Καντιρμπάγεφ, ο οποίος πέταξε τα πειστήρια στον σκουπιδοτενεκέ της πολυκατοικίας του, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Aρνείται τις κατηγορίες

Ο συνήγορος του Ντίας Καντιρμπάγεφ, ένας από τους τρεις νεαρούς που κατηγορούνται ότι παρακώλυσαν το έργο της δικαιοσύνης στις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης, δήλωσε σήμερα πως ο πελάτης του αρνείται πως έπραξε κάτι παράνομο.

«Ο Ντίας Καντιρμπάγεφ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες», δήλωσε ο συνήγορός του Ρόμπερτ Σταλ προς τους δημοσιογράφους, έπειτα από την παράδοση του 19χρονου υπηκόου Καζαχστάν στην ειδική ομοσπονδιακή υπηρεσία σερίφηδων μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε δικαστήριο της Βοστώνης.

Με πληροφορίες από το Associated Press
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Διαβάστε επίσης:
Τα ονόματα των τριών υπόπτων, Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης