Tο μοιραίο αεροσκάφος της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση MH17 «καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία από αντάρτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πύραυλο Buk που έφεραν από τη Ρωσία» διατείνεται ομάδα ειδικών που ερεύνησαν τις συνθήκες του αεροπορικού δυστυχήματος.

Από τη Ρωσία προήλθε ο πύραυλος BUK που κατέρριψε την πτήση MH17 των Μαλαισιανών ΑερογραμμώνΚατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ερευνητική ομάδα παρουσίασε ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο ισχυρίζονται ότι αποδεικνύει πως οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν ζητήσει ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα BUK, το οποίο και έλαβαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα 9M38, κατά τα λεγόμενά τους, αφού χρησιμοποιήθηκε από την περιοχή Pervomayskoye, που τελεί υπό τις δυνάμεις των ανταρτών, επέστρεψε στη Ρωσία.

Η ομάδα JIT στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματά της από την έρευνα, καταλήγοντας ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη και πως τα σενάρια περί «τεχνικού προβλήματος» ή «τρομοκρατικής ενέργειας εκ των έσω» απορρίπτονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσαν ότι δεν είναι σαφές αν οι στρατιώτες διατάχθηκαν να εκτοξεύσουν τον πύραυλο ή ενήργησαν ανεξάρτητα και πως δεν θα διατυπώσουν σχόλιο σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας.

«Επίσης δεν θα μπορούσε κάποιο άλλο αεροσκάφος να καταρρίψει το αεροπλάνο της MH17» είπαν οι ειδικοί στη συνέντευξη Τύπου.

Η ομάδα JIT αποτελείται από Ολλανδούς, Βέλγους, Αυστραλούς, Μαλαισιανούς και Ουκρανούς ειδικούς.

Διαψεύδει την έρευνα η Ρωσία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως τα δεδομένα των ραντάρ δείχνουν πως η πτήση MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών είναι σίγουρο πως δεν κατερρίφθη από πύραυλο, ο οποίος εκτοξεύθηκε από ουκρανικό έδαφος που ελεγχόταν από τους αντάρτες. 

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που -όπως υποστηρίζει- αποδεικνύει ότι η εκτόξευση δεν έγινε από έδαφος των ανταρτών.

Δείτε το σχετικό δελτίο του RT.com:

Ερωτηθείς για το πόρισμα των ερευνητών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα δεδομένα που έλαβαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καθιστούν ήδη σαφές πως ο πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε από έδαφος των ανταρτών, αλλά από αλλού.

Ο πύραυλος BUK

Ο πύραυλος BUK που έχει την κωδική ονομασία Grizzly, η οποία του έχει δοθεί από ΝΑΤΟ, αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970 με σκοπό να καταρρίπτει τους πυραύλους Κρουζ (Cruise Missiles). Τα τελευταία 40 χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολλές φορές και αποτελεί προϊόν εξαγωγής της Ρωσίας. Μεταξύ των χωρών που το έχουν προμηθευτεί είναι η Ουκρανία.

Δρα σε πυροβολαρχίες με ένα όχημα διοίκησης, ραντάρ επιτήρησης και τέσσερα με έξι οχήματα εκτόξευσης των τεσσάρων πυραύλων. Ο πύραυλος του συστήματος 9М38 έχει εμβέλεια εμπλοκής 35 χλμ. και ύψος αναχαίτισης τα 22 χλμ. 


 
«100 ύποπτοι» για την τραγωδία

Στο μεταξύ, ένας άνδρας, συγγενής του οποίου ταξίδευε με τη μοιραία πτήση, δήλωσε σήμερα πως οι διεθνείς εισαγγελείς προσδιόρισαν πως ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροπλάνο εκτοξεύθηκε από έδαφος που ελεγχόταν από τους ρωσόφωνους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αν και το Κρεμλίνο υποστήριξε ακριβώς το αντίθετο.

Ο Ρόμπι Έλερς, η ανιψιά του οποίου, η Ντέιζι, σκοτώθηκε στη συντριβή, δήλωσε πως οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 100 υπόπτους.

Τα μέλη των οικογενειών ενημερώθηκαν για τα ευρήματα της έρευνας προτού πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου. 

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ είχε συντριβεί στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου του 2014 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 298 επιβαίνοντες.

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης