Μια σειρά ιδιαίτερα φιλόδοξων αποστολών, που σηματοδοτούν την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη ή ακόμα και τη μόνιμη εγκατάστασή του εκεί, προετοιμάζει η Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος τους, να εξερευνήσουν τον μέχρι στιγμής άγνωστο, παγωμένο και σκοτεινό, Νότιο Πόλο της Σελήνης, και να διαπιστώσουν αν διαθέτει νερό, οξυγόνο και πρώτες ύλες ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει μελλοντικά μια μόνιμη αποικία… Γήινων.

Μια μελλοντική βάση στη Σελήνη, όπως την οραματίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Ο γνωστός... άγνωστος Νότιος Πόλος της Σελήνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη, ρομποτικού τύπου, αποστολή ονομάστηκε Luna 27 και προβλέπεται να υλοποιηθεί σε πέντε χρόνια, ενώ εντός του 2016 αναμένεται να εγκριθεί και από τα κράτη μέλη του ΕΟΔ.

Ένα παρόμοιο σκάφος θα προσεληνωθεί στο πλαίσιο της αποστολής Luna 27

«Πρέπει να πάμε στη Σελήνη. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας που αυτή θα γίνει το μόνιμο φυλάκιο του ανθρώπινου πολιτισμού, και η χώρα μας πρέπει να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Igor Mitrofanov από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Μόσχας, ενώ η Bérengère Houdou, εκ μέρους του ΕΟΔ, σχολίασε: «Φιλοδοξούμε να έχουμε Ευρωπαίους αστροναύτες στη Σελήνη. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για μια ευρεία συνεργασία όσον αφορά το πώς θα επιστρέψουμε στο φεγγάρι».

Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια εξερεύνησης της Σελήνης έπειτα από τα ρωσικά και τα αμερικανικά προγράμματα των δεκαετιών του ’60 και του ’70. Μόνο που αυτή τη φορά ο ψυχροπολεμικός ανταγωνισμός μοιάζει να παραχωρεί τη θέση του σε ένα κλίμα διεθνούς συνεργασίας, με κομβικό βέβαια τον ρόλο της έμπειρης Roscomos.

Με πληροφορίες από BBC, The Telegraph, ESA
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

Διαβάστε επίσης:

Ανακάλυψαν νερό στον Άρη
Το πρόγραμμα Apollo σε 8.400 φωτογραφίες
Γιατί ο Πλούτωνας ξεχωρίζει από κάθε άλλον πλανήτη;
Το φεγγάρι “βάφτηκε” κόκκινο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης